Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Svět motorů

Po stopách Emericha Ratha. Paloudovou přijela do Paříže podpořit rodina na kajacích

Vzhledem k zeměpisné blízkosti olympijských her fandí českým sportovcům v Paříži mimo jiné i jejich nejbližší. Rychlostní kanoistku Anežku Paloudovou přicestovala podpořit rodina. Na tomto faktu nelze spatřit víceméně nic zvláštního, ale nejbližší ji přijeli podpořit na kajacích. Navázali tak na Emericha Ratha, který podobně dojel na Hry ve francouzské metropoli před 100 lety.

Anežka Paloudová
zdroj: Český svaz kanoistů

Rath byl sportovním všeumělem. Běžel maraton na olympiádě, hrál hokej za Česko na mistrovství Evropy a v roce 1924 ujel 360 kilometrů na kajaku, aby se na Hrách setkal s jejich zakladatelem Pierrem de Coubertinem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Po sto letech česká skupina vodáků zopakovala Rathovu cestu do Paříže
Dostupnost videa skončí: 06.08.2024 18:22

"Byla to obrovská dřina a už po cestě jsme si říkali, že Emerich Rath byl docela šílenec, protože absolvovat toto není jednoduché. Zvlášť proto, že si myslíme, že jsme měli trošku lepší lodě, než měl on před 100 lety," řekl pro Českou televizi organizátor netradičního vodáckého putování Tomáš Palouda, jehož dcera Anežka se na olympiádu kvalifikovala jako první česká reprezentantka v rychlostní kanoistice od roku 2008.

Na cestu se čtyřčlenná skupina vypravila přesně před týdnem a od té doby urazila denně téměř šedesát kilometrů. Po celkové distanci 360 kilometrů dorazila do Paříže. "Pádlovat každý den šedesát kilometrů bylo dost náročné. Cítila jsem bolest od prvního dne a potom už se to jen prohlubovalo," popsala druhá z dcer Karolína Paloudová.

Začátek uprostřed džungle

"Asi nejzajímavější bylo to, že jsme začali v potůčku uprostřed džungle, kde byli vydry, různí vodní ptáci, rostliny... a o sedm dní později jsme skončili v hlavním francouzském městě," pokračovala Karolína Paloudová.

Od neděle už se v metropoli země galského kohouta většina skupiny přesune do role podporovatelů českých sportovců. "Těšíme se na oslavu naší cesty, protože si myslíme, že to je oslavy hodné, a poté se chceme stát součástí fanouškovského týmu," nastínil Tomáš Palouda.

Karolína se přidá k členům reprezentace rychlostních kanoistů. "Pracuji pro ně jako kuchař, takže jsem do Paříže musela dorazit, aby nebyli o hladu," dodala Karolína Paloudová s úsměvem.

Zápolení rychlostních kanoistů začne na jezeře ve Vaires-sur-Marne v úterý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články