Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Dostál, Paloudová i starší Fuksa postoupili do semifinálových jízd

Kajakář Josef Dostál postoupil z druhého místa na kilometrové trati do semifinále. Z rozjížďky si také přímou účast zajistil Martin Fuksa, který na trati 1000 metrů zvítězil. Anežka Paloudová obsadila v rozjížďce na 500 metrů třetí pozici a musela do čtvrtfinále, kde si ale počínala suverénně a také postoupila. 

Paloudová byla při olympijské premiéře po startu třetí, v polovině trati klesla na čtvrtou pozici, ale následně se posunula zpět na třetí místo. Do semifinále přímo postupující Linneu Stensilsovou a Milicu Novakovičovou ale neohrozila. Odpolední čtvrtfinále ale stylem start–cíl vyhrála a představí se v sobotním semifinále.

"Jsem nadšená, že se mi podařilo dostat do semifinále. Navíc ještě vítězstvím ve čtvrtfinále, což mi dodalo sebevědomí. Doufám, že jsem aspoň trošku postrašila soupeřky. Teď se chci prát dál, ať to stojí za to," řekla Paloudová.

Dopředu si nedává přehnané cíle a na finále A si dopředu úplně nevěří. "Já jsem spíš skromná, lehce pesimistická v těch představách. Zatím tak postupuji jízdu od jízdy a cílem teď je se kvalifikovat do nějakého finále," dodala.

Fuksa a Dostál postoupili z rozjížděk

Jednatřicetiletý Fuksa si podmínky ve vodáckém areálu ve Vaires-sur-Marne vyzkoušel již v úterý, kdy společně s mladším bratrem Petrem postoupili do semifinále na deblkanoi. O den později prošel do semifinále přímo, bez nutnosti absolvovat čtvrtfinálovou jízdu.

V rozjížďce se Fuksa držel na prvním místě kilometrové trati od začátku a bezpečně uspěl společně s obhájcem zlata z Tokia Isaquiasem Queirozem z Brazílie.

"Byla to naštěstí kontrolovaná jízda. Nebo bylo jasné, že jsme tam dva favoriti, kteří by se měli dostat hned do semifinále. To se potvrdilo, i když někteří kluci ze začátku jeli, ale o tom to je," řekl Fuksa.

"Já jsem šel do toho, že určitě Brazilce chci minimálně potrápit a nejlíp ho samozřejmě předjet, aby mi to dalo psychické povzbuzení a trošku jsem se mu dostal víc do hlavy, než v ní jsem. Olympiáda je v Evropě, tak se musí ukázat, že Evropani jsou tady ti lepší. Tak doufám, že tak bude pokračovat," dodal.

Stejně jako Fuksa si mohl dovolit polevit v závěru i Dostál, který sice prohrál s Australanem Tomem Greenem, ale druhé místo bezpečně kontroloval. Čtyřnásobný olympijský medailista se vyrovnal i s nepříjemností v podobě předčasného startu.

"Ulitý start mě rozhodně nerozhodil. A to z toho důvodu, že jsem nevěděl, že to byla moje chyba. Dozvěděl jsem se to až pak v cíli od Australana Toma Greena. Nechalo mě to klidným," vysvětloval Dostál.

"A ještě že tak, až před druhým startem mě napadlo se podívat na kormidlo, jestli tam něco nemám, a měl jsem tam chaluhu. Tak jsem si zacouval a poprosil rozhodčí na člunu, jestli se mi tam nepodívají. Shodil jsem ji a jel jsem na start," řekl.

Jízdu bral jako důležitý test. "Jednalo se o to vyzkoušet si průběh trati celého kilometru s tím, jak bych ho měl jet v semifinále, potažmo ve finále. Vím, že tam byly chybičky, možná trochu přepálené," hodnotil český reprezentant. 

"Ale Uzbek s Australanem to pálili vepředu, tak jsem si řekl, že to podržím s nimi. Australan ke konci pěkně tuhnul, ale do cíle jsem už jen doklouzal. Cílem bylo druhé místo kvůli postupovému klíči do semifinále, měl bych ho mít lehčí," doplnil. Semifinále a případný boj o medaile čeká Dostála v sobotu, Fuksu o den dříve.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články