Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Festival sportu Kutná Hora

Přišla Bilesová v Paříži chybou o zlato z prostných? Podle dokumentu jury nezapočítala prvek

Hvězdná gymnastka Simone Bilesová možná na olympijských hrách v Paříži přišla vinou rozhodčích o zlato z prostných, které by bylo její osmé pod pěti kruhy. Informoval o tom server insidethegames. Ze záznamu pořízeného pro připravovanou dokumentární sérii Netflixu vyplývá, že jí rozhodčí podle trenérky nezapočítali jeden prvek. Protest pak jury neřešila.

Simone Bilesová
zdroj: Reuters autor: Jack Gruber

Na záznamu je vidět, jak trenérka americké reprezentace Cécile Landiová chce prověřit údajně nezapočítaný skok. Ten by zvýšil známku Bilesové ze 14,133 na 14,233 a dostal by ji před Brazilku Rebecu Andradeovou, která prostná vyhrála. Bilesová u trenérky zjišťovala, jak to vypadá, a dozvěděla se, že protest nikdo nepředal dál.

Třiadvacetinásobná mistryně světa Bilesová, která se na olympijských hrách v Paříži vrátila ve velkém stylu po mentálních problémech na OH 2021 v Tokiu, tuto křivdu neřeší. "Upřímně, není to pro mě podstatné. Rebeca stejně měla lepší prostná. Jsem naštvaná, že to nebylo zpracováno, ale nijak z těch výsledků nešílím," vzkázala na sociálních sítích Bilesová, která v Paříži vyhrála družstva, víceboj a přeskok.

Záznam se dostal na veřejnost, protože jeho součástí jsou i záběry, o které se opírá americká strana při boji proti odebrání bronzové medaile z prostných Jordan Chilesové. Americká gymnastka o cenný kov z olympiády přišla, když sportovní arbitráž CAS vyhověla stížnosti Rumunky Any Marie Barbosuové, že Američané podali protest proti známce čtyři sekundy po minutovém limitu.

Na záběrech natáčených pro Netflix je vidět, že Američané požadovali zvýšení obtížnosti jednoho z předvedených prvků včas, ale napoprvé nebyli slyšet. Případ Chilesové bude řešit švýcarský nejvyšší federální soud.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články