Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

"Olympijské hry převálcované absurditou." Argentinská média kritizují organizátory po utkání s Marokem

Argentinská média se vyhradila proti organizátorům Her v Paříži po kontroverzním utkání mezi jihoamerickými fotbalisty a Maročany, které poznamenalo dvouhodinové přerušení a odvolání vyrovnávací branky. Francii dokonce označují za zemi třetího světa. Argentinská fotbalová asociace (AFA) podala stížnost k disciplinární komisi Mezinárodní fotbalové federace (FIFA).

Utkání Argentina – Maroko
zdroj: ČTK/AP autor: Silvia Izquierdo

Argentinci v 16. minutě závěrečného nastavení srovnali zásluhou Cristiana Mediny na 2:2, videorozhodčí jim ale gól po nezvykle dlouhém přerušení neuznal. Předtím po Medinově vyrovnávací brance na hřiště dopadly dělbuchy, světlice a další předměty jako lahve či kelímky a na trávník stadionu v Saint-Étienne vtrhlo několik diváků.

Obě mužstva se odebrala do kabin, a dokonce oficiální ukazatel skóre na webu pořadatelů avizoval, že zápas skončil, než se po chvíli oznámení změnilo na "přerušeno". Zhruba hodinu po incidentu pořadatelé na místě oznámili, že zápas ještě oficiálně neskončil a VAR zjišťuje, zda branka platí. Gól nakonec kvůli těsnému ofsajdu rozhodčí neuznal a utkání se ještě přes tři minuty dohrávalo, už ale bez fanoušků, kteří mezitím museli stadion opustit.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Sestřih fotbalu mužů Argentina – Maroko
Dostupnost videa skončí: 28.07.2024 13:53

"Olympijské hry začaly po organizační stránce katastrofálně, jako kdyby byl pořadatelům fotbal ukradený. Olympijské hry převálcované absurditou. Francie začala s nedostatky jako země třetího světa," napsal deník Olé. "Takový hororový příběh by nenapadl ani toho nejvýstřednějšího spisovatele," přidal deník La Nación.

Argentinská fotbalová asociace (AFA) podala stížnost k disciplinární komisi Mezinárodní fotbalové federace (FIFA), prezident AFA Claudio Tapia označil na sociálních sítích události za "politováníhodné". Vzhledem k proniknutí marockých fanoušků na hřiště a násilí vůči Argentincům podle něj bylo "nesmyslné" v utkání pokračovat a byla tím porušena pravidla soutěže.

Pořadatelé oznámili, že se událostmi zabývají. "Utkání bylo přerušeno kvůli vtrhnutí malého počtu diváků na plochu. Utkání se poté znovu rozehrálo a bezpečně se dohrálo. Organizátoři spolupracují s příslušnými subjekty na odhalení příčin a rozhodnou o vhodných opatřeních," uvedli pořadatelé.

K událostem se vyjádřila i francouzská ministryně sportu Amélie Oudéaová-Castéraová. O divácích, kteří pronikli na hřiště, řekla, že se tam nedostali se zlými úmysly. "Stát se to ale nemělo. Mezi organizačním výborem a FIFA proběhla diskuze a všechno se vrátí do normálu. Příští týden je v Saint-Étienne další zápas a všechno bude v pořádku, slibuji," prohlásila šestačtyřicetiletá politička.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články