Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Fotbalisté Španělska udolali Maroko a Francouzi v prodloužení Egypt. Střetnou se ve finále

Těžkou šichtu zvládli v olympijském fotbalovém turnaji fotbalisté Španělska. Ti vyhráli zápas s Marokem, zvítězili 2:1 a stejně jako před třemi lety v Tokiu si zahrají o zlaté medaile. V pátečním finále v pařížském Parku princů se utkají s pořádající Francií, která rovněž oznámila duel s Egyptem a nakonec zvítězila 3:1 po prodloužení. Poražené celky čeká ve čtvrtek v Nantes utkání o třetí místo.

Maroko – Španělsko na OH v Paříži
zdroj: Reuters autor: Luisa Gonzalez

Maroko vedlo nad Španělskem od 37. minuty, kdy Rahimí střelou doprostřed proměnil penaltu. Útočník al-Ajnu skóroval v pátém utkání na turnaji a šestým gólem a upevnil vedení v tabulce kanonýrů.

I za výběr země mistrů Evropy se ale prosadil nejlepší střelec. López v 66. minutě vyrovnal svým čtvrtým zásahem a pět minut před koncem připravil branku pro střídajícího Sáncheze, jenž rozhodl přesnou křížnou střelou.

Španělé stále mohou pomýšlet na druhý olympijský triumf po vítězství v roce 1992, kdy využili domácího prostředí. Před třemi lety podlehli ve finále Brazílii, která se však do Paříže nekvalifikovala.

I ve druhé polovině se ujal vedení africký celek. Sabre v 62. minutě nekompromisní střelou zblízka prostřelil brankáře Restese. Francouzi inkasovali poprvé na turnaji. Domácí v průběhu základní hrací doby třikrát nastřelili brankovou konstrukci a v 83. minutě se dočkali vyrovnání zásluh Matety.

Egypťané dovedli utkání stejně jako ve čtvrtfinále do prodloužení, na rozdíl od utkání s Paraguayí ale nedostali šanci rozhodnout v penaltovém rozstřelu. Už dvě minuty po začátku přidané půlhodiny je oslabil po druhé žluté kartě Fajed a Francii nakonec v 99. minutě vystřelil postup hlavou opět Mateta. Útočník Crystal Palace rozhodl jediným gólem ve čtvrtfinále proti Argentině a má na konci už čtyři zásahy.

Les Bleus budou stejně jako Španělé útočit na druhé olympijské zlato, zatím slavili pouze v roce 1984 v Los Angeles.

Muži – semifinále:

Maroko – Španělsko 1:2 (1:0)
Branky: 37. Rahimí z pen. – 66. López, 85. Sánchez.

Francie – Egypt 3:1 po prodl. (1:1, 0:0)
Branky: 83. a 99. Mateta, 108. Olise – 62. Sabre. ČK: 92. Fajed (Egypt).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články