Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Fotbalisty Maroka čeká v semifinále Španělsko, o medaile bude hrát i Egypt a Francie

Španělští obhájci stříbrných medailí postoupili do semifinále fotbalového turnaje na olympijských hrách po vítězství 3:0 nad Japonskem. Dvě branky dal Fermín López. Jejich dalšími soupeři budou Maročané, kteří zdolali USA 4:0. Skóre z penalty otevřel Sufján Rahimí a pátou trefou si upevnil vedení v tabulce střelců. V semifinále už je také Egypt, který vyřadil Paraguay po remíze 1:1 a prodloužení až v penaltovém rozstřelu (5:4). Domácí Francouzi vyřadili v duelu dvou velkých favoritů Argentinu po výhře 1:0, rozhodl Jean-Philippe Mateta.

Utkání Japonsko – Španělsko
zdroj: ČTK/AP autor: Silvia Izquierdo

Francouzi rozhodli v Bordeaux již v páté minutě. Rohový kop rozehrál Olise z Bayernu Mnichov na bližší tyč a tam hlavou skóroval Mateta, sedmadvacetiletý útočník Crystalu Palace. Argentinci měli šance na vyrovnání, ale radoval se tým kouče Thierry Henryho.

Už mu ani nevadilo, že Oliseho gól v závěru po zásahu videorozhodčího kvůli předchozímu faulu neplatil. Po závěrečném hvizdu se na hřišti strhla velká strkanice, do níž se zapojili hráči i členové realizačních týmů obou soupeřů.

Maročanům se povedlo zlákat na olympijské hry hvězdného obránce Paris St. Germain Ašrafa Hakimího a zřejmě i proto byli před startem podle bookmakerů čtvrtým největším favoritem turnaje.

Ve skupině předstihli Argentinu a čtvrtfinále v pařížském Parku princů měli pod kontrolou. Rahimí v prvním poločase proměnil pokutový kop, po přestávce vedení zvýraznili Achúmáš, právě kapitán Hakimí a z další penalty Mavhúb.

Maroko v semifinále narazí na Španělsko, které vyřadilo japonské fotbalisty 3:0. Evropští šampioni míří za dalším úspěchem, i když ze "zlatého" týmu mají na olympiádě pouze Fermína Lópeze z Barcelony, který v Německu odehrál jen 29 minut.

Jednadvacetiletý záložník se během utkání v Lyonu ukázal záhy, střelou zdálky otevřel skóre. Vyrovnávací gól po přezkoumání videorozhodčím kvůli ofsajdu neplatil, těsně před přestávkou trefili Japonci tyč.

Španělé byli efektivnější a Gómezův centr z rohového kopu si čtvrt hodiny před koncem za vápnem zpracoval na prsa opět López. Jeho volej se zastavil až v síti a hráč si polepšil na tři trefy na turnaji. Třetí gól přidal po dalším rohu Ruiz.

V Marseille pokračoval v překvapivém tažení Egypt, který ve skupině C porazil Španělsko a vyhrál ji. Ve čtvrfinále po penaltovém rozstřelu vyřadil Paraguay.

Jihoameričané se přitom ujali ve druhém poločase vedení, v 88. minutě ale vyrovnal Ádel. Prodloužení nerozhodlo a došlo na rozstřel, ve kterém se netrefil pouze Pérez, zatímco Afričané byli stoprocentní.

Výsledky čtvrtfinále fotbalového turnaje:

Maroko – USA 4:0 (1:0)
Branky: 29. Rahimí z pen., 63. Achúmáš, 70. Hakimí, 90.+1 Mavhúb z pen.

Japonsko – Španělsko 0:3 (0:1)
Branky: 11. a 74. F. López, 86. Ruiz.

Egypt  Paraguay 1:1 po prodl. (1:1, 0:0), na pen. 5:4
Branky: 88. Ádel – 71. D. Gómez.

Francie  Argentina 1:0 (1:0)

Branka: 5. Mateta.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články