Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Vacek po skvělé časovce: Super výsledek. Byly to tvrdé podmínky, ale prali jsme se statečně

Při své olympijské premiéře zůstal jen o tři desetiny za první desítkou. Mathias Vacek dokonce v cyklistické časovce chvíli průběžně vedl. V exkluzivním rozhovoru pro ČT sport přiznal, že informace z auta o jeho vedení ho motivovaly, i když věděl, že favorité startují až za ním. Přímé přenosy z olympiády sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Závodníky čekala deštivá, náročná trať. Nic lehkého. "Chytili jsme tady asi jediný deštivý den, takže to bylo dost nepříjemné. Ale za mě podmínky pro všechny byly stejné a museli jsme se s tím nějak vyrovnat. Podmínky jsou vždycky dost kruté, i když to je třeba vedro," řekl Vacek.

Přiznal, že déšť mu úplně nevadí, ale zdůraznil, že v centru Paříže jsou silnice dost kluzké.

"Pak to bylo i dost vidět, zvlášť u žen. Trochu mě to dostalo do takové nejistoty, že bych si měl dávat fakt bacha, neriskovat úplně. Byly to tvrdé kondice, ale poprali jsme se s tím statečně a výsledky byly super."

Na místo přitom Vacek přijel až den po prohlídce trati, takže si ji nemohl prohlédnout dopředu. "To mě trochu mrzelo, že jsme si to nemohli prohlédnout dřív, ale měl jsem nějaká videa, na kterých jsem se mohl kouknout, jak to vypadá. Snažil jsem se, aby mě to nelimitovalo psychicky, šel jsem do toho s tím, že se chci poprat o nejlepší umístění."

V závodě s časem se dlouho držel na průběžném prvním místě. "Vozíme vysílačky, aby nám z auta říkali informace. Oni viděli, že jsem na mezičasech první, samozřejmě to člověka povzbudí, motivuje. Ale taky jsem na druhou stranu věděl, že za mnou jedou velcí borci. Bylo to takové, že jsem si říkal, že to bude stačit na desítku, což těsně nestačilo, ale bylo to skvělé a atmosféru jsem si moc užil," uvedl mladý cyklista.

Dojel tři desetiny za první desítkou. Závod opanovali Belgičané. Pro vítězného Belgičana Remca Evenepoela měl Vacek jen slova uznání.

"Před Remcem smekám, je to fakt pan závodník. Strašně ho respektuju, je to velký borec a myslím, že toho ještě dost dokáže. Pro mě to může být jen tak, že k němu mohu vzhlížet, a věřím, že kdybych dosáhl alespoň poloviny jeho výsledků, byl bych s kariérou šťastný."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články