Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Miculyčová ve freestyle BMX vyrovnala dosavadní nejlepší český výkon na Hrách v Paříži

Iveta Miculyčová, druhá nejmladší z českých sportovců na Hrách, na vytouženou medaili ve freestyle BMX nedosáhla. Ve finále česká reprezentantka bohužel hned po startu pokazila svou druhou jízdu a její první jízda stačila "jen" na šestou příčku, čímž vyrovnala dosavadní nejlepší umístění českých sportovců na letošních olympijských hrách. Od bronzu dělilo v devítičlenném finále českou medailovou naději při její premiéře pod pěti kruhy 6,5 bodu. 

Zvítězila Teng Ja-wen z Číny před Američankou Perris Benegasovou, třetí byla Natalya Diehmová z Austrálie.

Zatímco v kvalifikaci, z níž postoupila dvojnásobná mistryně Evropy Miculyčová jako pátá, byl rozhodující průměr z obou jízd, ve finále se započítávala jen ta lepší. Česká závodnice zajela povedenou první jízdu bez většího zaváhání, od rozhodčích dostala známku 82,30 a byla průběžně pátá.

Druhá jízda pro ni skončila hned po prvním triku. Pravá noha jí sklouzla z pedálu, došlápla na zem a v tu chvíli věděla, že to znamená konec nadějí na posun mezi medailistky. Miculyčová jen těžko zadržovala slzy zklamání.

"Smekla se mi noha z pedálu a dodupla jsem na zem. Věděla jsem, že i kdybych pokračovala dál, tak bych přišla o další tři triky, co měly následovat, protože jsem ztratila veškerou rychlost. Byla to opravdu hloupá chyba a nebyla to ani chyba moje, prostě se mi smekla noha," popsala Miculyčová kritický okamžik.

Ještě hůře skončila velká favoritka Hannah Robertsová z USA. Pětinásobná mistryně světa v první jízdě upadla, zaváhala i ve druhé a obsadila osmé místo. Obhájkyně stříbra byla jedinou medailistkou z Tokia, která se probojovala do finále. Švýcarka Nikita Duccarozová skončila v kvalifikaci s větší ztrátou na postupovou devítku desátá, obhájkyně zlata Britka Charlotte Worthingtonová hned za ní jedenáctá.

Hodně blízko dost možná i ke zlatu měla druhá z Číňanek Sun Ťia-čchi. Při prvním pokusu předvedla vynikající jízdu, ale jen pár sekund před vypršením minutového limitu měla nepříjemný pád a nezvládla poté ani jízdu číslo dvě.

Teng Ja-wen by naproti tomu stačila k triumfu hned první jízda, v níž si vyjela známku 92,50, ve druhé pak přidala ještě desetinu bodu navrch. Benegasová poskočila ke stříbru ze čtvrtého místa, když ve druhé jízdě získala 90,70. Odsunula tak po prvním kole druhou Diehmovou, která už 88,80 bodu vylepšit nedokázala.

Freestyle BMX:

Ženy: 1. Teng Ja-wen (Čína) 92,60, 2. Benegasová (USA) 90,70, 3. Diehmová (Austr.) 88,80, 4. Villegasová (Kol.) 88,00, 5. Pérezová (Chile) 84,55, 6. Miculyčová (ČR) 82,30.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články