Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Měla úžeh a celou noc nespala. Přesto Miculyčová zvládla kvalifikaci a pojede finále freestyle BMX

První start na olympijských hrách má za sebou Iveta Miculyčová. Nic jednoduchého ve spalujícím žáru francouzského slunce. Ale start to byl úspěšný, neboť česká závodnice prošla zdárně kvalifikací freestyle BMX. Už po první šestičlenné skupině skončila po dvou jízdách třetí, což znamenalo postup do středečního finále pro nejlepších devět závodnic.

Iveta Miculyčová
zdroj: Reuters autor: Tyrone Siu

V Paříži slunce pálí, teplota se pohybuje kolem 34 stupňů, jenže v rozpáleném závodním parku není ani kousek stínu.

"Vedro je šílený. Měla jsem úžeh, takže jsem celou noc nespala a jsem se svým výkonem spokojená," přiznala česká závodnice.

Po obou minutových jízdách okamžitě dostávala ledové obklady. Na žhnoucím náměstí Svornosti předvedla opatrnější první jízdu, ale bez větších chyb. Vynesla jí bodový součet 83,60. Ve druhé jízdě byla o poznání odvážnější, díky čemuž si polepšila na 85,33. S průměrem 84,46 skončila ve skupině těsně třetí.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
První kvalifikační jízda Miculyčové ve freestyle BMX
Dostupnost videa skončí: 02.08.2024 13:51

"Park je složitý, je postavený výborně a jenom dobří jezdci se tady dokážou pořádně orientovat," popsala.

"Schovala jsem si dost triků do finále, ale ještě jsem je nezkoušela, protože jsem tady v tom parku moc netrénovala. Ale šla jsem na sto procent a buď všechno, nebo nic," dodala osmnáctiletá česká reprezentantka, která začínala s fotbalem a chtěla ji dokonce Sparta.

Ovšem před pěti lety se rozhodla pro freestyle BMX a podle všeho to byla správná volba.

Výčet jejích úspěchů je na osmnáctiletou reprezentantku minimálně slušný – je dvojnásobnou mistryní Evropy z let 2022 a 2023, na světovém šampionátu v roce 2022 byla bronzová a loni vyhrála Evropské hry. Před Hrami ji trochu zbrzdilo zranění kotníku.

Robertsová potvrdila roli favoritky

Kvalifikaci ovládla stříbrná medailistka z Tokia a pětinásobná mistryně světa Hannah Robertsová z USA, která je v Paříži hlavní favoritkou. Hned v první jízdě se blýskla nejvyšší známkou dne (91,80), průměr měla nakonec 91,45.

Zklamáním skončila kvalifikace pro zbývající dvě medailistky z minulé olympiády, kde se jela disciplína freestyle BMX poprvé. Bronzová z roku 2021 Švýcarka Nikita Duccarozová byla s větší ztrátou na postupovou devítku desátá, obhájkyně zlata Britka Charlotte Worthingtonová obsadila 11. místo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články