Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Století Dynama

Vadlejch: Prohra o čtyři centimetry? To může být klidně chyba měření

Jakub Vadlejch vstřebával čtvrté místo v olympijském závodě, který ze své strany rozhodně nemohl označit za nepovedený. Jeho výkon 88,50 metru by bral medaili na všech Hrách od změny těžiště oštěpu s výjimkou Sydney 2000, kde bylo potřeba hodit ještě o sedmnáct centimetrů více. Vadlejch uznal, že vítězný Aršad Nadím velehodem 92,97 metru všechny soupeře zmrazil.

Jakub Vadlejch
zdroj: REUTERS

"Já si myslím, že tohle je opravdu šach mat pro všechny. Protože 93 metrů z nás tam měl maximálně Peters, ale ten to měl v hurikánu v Dauhá. Takže to byl boj o druhé místo od té doby," poznamenal Vadlejch.

A zatímco před třemi lety v Tokiu druhé místo získal výkonem 86,67 před krajanem Vítězslavem Veselým, který tehdy hodil 85,44, tentokrát mu ani hod daleko za 88 metrů nestačil. "Skvělý výkon, horší pořadí. Samozřejmě, medaili jsem chtěl, ale netušil jsem, že za 88,50 medaile nebude," kroutil hlavou Vadlejch.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Vadlejch: Výkon skvělý, pořadí horší. Bude to hodně mrzet
Dostupnost videa skončí: 11.08.2024 21:58

Zůstal jen o patnáct centimetrů za zlatým výkonem z červnového mistrovství Evropy v Římě. Uhájil pozici nejlepšího Evropana, ale olympijský bronz mu o čtyři centimetry vzal dvojnásobný mistr světa Anderson Peters z Grenady. "To může být klidně i chyba měření," podotkl Vadlejch a poukazoval na to, že hrot oštěpu se může zabodnout v různém úhlu. "Je to titěrný rozdíl, který ale občas rozhoduje," dodal.

Snažil se na Petersův hod zareagovat, ale už se mu to nepodařilo. Poprvé na vrcholné akci, jako je mistrovství světa a Evropy nebo olympiáda, skončil na bramborové pozici. Je to už páté čtvrté místo pro českou výpravu na těchto olympijských hrách. Medailová bilance zůstává tři dny před koncem Her na zlatu smíšené tenisové čtyřhry Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč a bronzu družstva kordistů.

"Jsem rád, že jsem byl součástí takového závodu, ale samozřejmě mě to mrzí za české fanoušky, kterým jsem chtěl tu medaili z královny sportu, z toho, myslím, nejhezčího sportu, přinést. Ale příště o ni zase budu bojovat, určitě mě tohle nezlomí," vzkázal Vadlejch.

Nový olympijský šampion Nadím má podle něj zvláštní techniku. "On naskakuje ten hod a pak prostě, když to trefí, ten oštěp jede po takovém polštáři a nechce padat," popsal Vadlejch. Přímých soubojů s pákistánským soupeřem má jen pár. Například od loňského mistrovství světa startoval Nadím jen v Paříži, nejdříve na mítinku Diamantové ligy a pak na OH. "Myslím, že je to historicky unikátní, tenhle přístup. Proč to dělá, to nikdo netuší. Asi to dělá dobře. Je olympijský šampion, víc k tomu asi říct nejde," dodal třiatřicetiletý český reprezentant.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články