Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Tola získal pro Etiopii poprvé od Sydney zlato v maratonu

Etiopan Tamirat Tola dosáhl v Paříži na zlato v maratonu. Pro svou rodnou zemi vybojoval maratonské zlato po 24 letech. Velmi náročnou kopcovitou trať zvládl navíc v novém olympijském rekordu 2:06:26. Druhý doběhl Belgičan Bashir Abdi před Bensonem Kiprutem z Keni.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Závěr mužského maratonu
Dostupnost videa skončí: 13.08.2024 09:09

Od pařížské radnice zamířilo osmdesát vytrvalců do Versailles a čekala je trať s neobvyklým profilem a dvěma výraznými stoupáními. Na tom druhém nastoupil Tola, který jako jediný i v kopci dokázal udržet tempo tří minut na kilometr.

Mistr světa z roku 2022, který před osmi lety získal v Riu de Janeiro bronz na dráhové desítce, zvyšoval náskok až na 21 sekund v cíli. I přes velmi těžkou trať vylepšil o šest sekund olympijský rekord Keňana Samuela Wanjirua z roku 2008 z Pekingu.

Jako první na sebe upozornil na čtrnáctém kilometru Ital Eyob Faniel, čelu závodu se vzdálil až na 25 sekund, ale jeho trhák skončil ještě před polovinou závodu. S prvním kopcem se nedokázal vyrovnat Kenenisa Bekele z Etiopie, bývalý světový rekordman na pět i deset kilometrů na dráze. Návrat pod pět kruhů po 12 letech se mu nevydařil a obsadil až devětatřicáté místo.

Smutný konec Kipchogeho

Ztrácet začal i vítěz dvou předchozích olympijských maratonů Keňan Eliud Kipchoge, kus trati jen šel a nakonec poprvé v životě maraton vzdal. Až desáté místo letos v Tokiu naznačilo, že běžec, který má na kontě čtyři z deseti nejrychlejších časů v historii, opouští pozici maratonského lídra.

"Prožívám těžké období," řekl zklamaný Kipchoge. "Tohle byl můj nejhorší maraton. Nikdy jsem nekončil s DNF (zkratka pro nedokončený závod). Ale to je život. Jako boxer, kterého knokautovali. Vyhrál jsem, byl jsem druhý, osmý, desátý, pátý – a teď jsem nedokončil. Takový je život," zopakoval.

Užíval si alespoň podporu, kterou dostával od publika, když se ploužil po trati. "Ušel jsem asi dva kilometry a víc než tři stovky lidí šly se mnou," řekl Kipchoge. Povzbuzování, aby pokračoval, ale nevyslyšel. "Vlastně jsem cítil lásku a respekt," podotkl. Když definitivně zastavil, sundal si maratonky a daroval je jednomu z fanoušků. Poté se nechal odvézt pořadateli.

Ztrácet začal i vítěz dvou předchozích olympijských maratonů Keňan Eliud Kipchoge. Až desáté místo letos v Tokiu naznačilo, že běžec, který má na kontě čtyři z deseti nejrychlejších časů v historii, opouští pozici maratonského lídra.

Druhý, ještě strmější kopec, nejlépe zvládl Tola, který loni vytvořil traťový rekord na Newyorském maratonu, a právě tady rozhodl o svém triumfu. V cíli prozradil, že moc nechybělo a v Paříži by vůbec nestartoval. "Byl jsem jen náhradníkem, ale když se Sisay Lemma zranil, dostal jsem šanci. By jsem na to dobře připraven a splnil jsem svůj cíl," řekl Tola.

V souboji o stříbro daleko za ním byl nejrychlejší Belgičan se somálskými kořeny Abdi. Kipruto, který v březnu v Tokiu zaběhl nejlepší letošní světový čas, vybojoval bronz.

Výsledky maratonu na OH v Paříži

Maraton: 1. Tola (Et.) 2:06:26, 2. Abdi (Belg.) 2:06:47, 3. Kipruto (Keňa) 2:07:00, 4. Cairess (Brit.) 2:07:29, 5. Geleta (Et.) 2:07:31, 6. Akasaki (Jap.) 2:07:32.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články