Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Španělští basketbalisté podlehli Kanadě a na olympijském turnaji končí

Španělští mistři Evropy prohráli na závěr základní části olympijského turnaje basketbalistů s Kanadou 85:88 a v play-off budou chybět. Jejich přemožitelé ovládli skupinu A, v níž vyhráli všechny tři zápasy. Druhé postupové místo obsadila Austrálie, i když dnes podlehla Řecku.

Basketbalisté Španělska na OH končí
zdroj: REUTERS/USA Today Sports autor: John David Mercer

Porážka s Kanadou znamenala loučení s kariérou pro devětatřicetiletého Rudyho Fernándeze, který se jako první basketbalista představil na šesté olympiádě. Španělé prohrávali až o 14 bodů, v koncovce stáhli manko na jeden, ale Kanada si vítězství pohlídala. Nejlepším střelcem zápasu byl tahoun kanadského týmu Shai Gilgeous-Alexander, rozehrávač Oklahomy dal 20 bodů.

Loučící se Španěl si během 15 minut v zápase nepřipsal ani jeden bod. "Bojovali jsme až do konce, což je povinnost, když hrajete za tenhle tým," řekl Fernández, který má ve sbírce úspěchů dva světové tituly, čtyři evropská zlata, dvě olympijská stříbra a bronz.

"Nemělo by to tak být, ale odcházím s velmi dobrým pocitem, protože když vidím, jak to mužstvo hraje, nemám o jeho současnost ani budoucnost obavy," dodal po svém posledním zápase.

"Bylo privilegium ho trénovat. Myslím, že v jeho stavu by dnes moc hráčů nezkoušelo nastoupit. Ale zasloužil si dostat příležitost," řekl trenér španělského týmu Sergio Scariolo. "Vždycky se snažil vydat ze sebe maximum. Není to tak trochu příklad hodný následování?"

Řecké basketbalisty dovedl k prvnímu vítězství v turnaji 20 body dvojnásobný nejužitečnější hráč NBA Giannis Antetokounmpo. Jeho tým porazil Austrálii 77:71 a čeká, zda mu jedna výhra bude stačit na postup do play-off.

Výsledek tohoto zápasu posunul do čtvrtfinále Brazílii, která bude jedním ze dvou celků postupujících ze třetího místa ve skupině. Jihoameričané dnes zdolali Japonsko 102:84 a připsali si první výhru. Jejím hlavním strůjcem byl pivot Partizanu Bělehrad Bruno Caboclo, který nasbíral 33 bodů a 17 doskoků.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam basketbalu Francie – Německo
Dostupnost videa skončí: 10.08.2024 01:26

Skupinu ovládli mistři světa Němci, kteří v přímém souboji o první místo porazili domácí Francii 85:71. Hvězdami zápasu byli Franz Wagner a kapitán Dennis Schröder, kteří k německému triumfu přispěli každý 26 body, Schröder přidal devět asistencí. Oba svými výkony zastínili superstar vicemistrů Evropy Victora Wembanyamu, který zaznamenal double double za 14 bodů a 12 doskoků.

Výsledky basketbalu

Muži:

Skupina A: Řecko  Austrálie 77:71 (25:24, 53:36, 62:50), Kanada  Španělsko 88:85 (19:19, 49:38, 64:56).

Skupina B: Brazílie  Japonsko 102:84 (31:20, 55:44, 77:73), Německo  Francie 85:71 (24:18, 48:27, 69:46).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články