Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Šimánek s Vraštilem pojedou finále, Flamíkové s Novotníkovou nezbyly síly

Třetím místem v semifinálové jízdě si dvojskif lehkých vah Miroslav Vraštil a Jiří Šimánek zajistili postup do pátečních bojů o olympijské medaile. Naopak dvojka bez kormidelnice Pavlína Flamíková a Radka Novotníková na soupeřky nestačily a čeká je boj o 7. až 12. místo.

Vraštil se Šimánkem ve Vaires-sur-Marne potvrdili pozici nejlepší české posádky současnosti. V semifinále se sice po startu drželi na nepostupovém pátém místě, v polovině trati ale byli už čtvrtí a v závěru předstihli domácí Huga Beureye s Ferdinandem Ludwigem a odrazili útok dotírajících Belgičanů Nielse van Zandwegheho a Tiboa Vyveyho.

Svěřenci trenéra Michala Vabrouška dojeli třetí za obhájci zlatých medailí Fintanem McCarthym a Paulem O'Donovanem z Irska a švýcarskou dvojicí Jan Schäuble, Raphael Ahumada.

Vraštil se Šimánkem tušili, že je čeká boj o třetí místo s Francouzi. "My jsme čekali, že vyrazí rychle. Ale já jsem nečekal, že budou takhle dlouho před námi. Naštěstí poslední pětistovku jsme měli síly. Já jsem hrozně chtěl, Míra taky hrozně chtěl, takže jsme to tam urvali. Ale byl to hrozně těžký závod. Bylo mi potom zle a ještě se trošku sbírám," řekl Šimánek.

"Ti Francouzi byli dlouho před námi, ale nebyli zase tak ujetí, tak jsme se snažili být co nejvíc trpěliví, abychom zbytečně nespěchali a nesnažili se to zlomit moc brzo. Zbylo nám v konci více sil. V posledních sto metrech jsme viděli, že jsme před nimi a že už jim asi došly síly na nějaký překvapivý sprint," připojil Vraštil.

"Přesto jsem na Jirku křiknul, že máme deset temp. Tak musíme jet. Docvakli jsme to a máme velkou radost. Klobouk dolů před Francouzi i Belgičany, protože dneska předvedli úplně jiný závod, než jak do regaty vstoupili," dodal jednačtyřicetiletý třetí nejstarší člen české výpravy v Paříži.

Novotníková s Flamíkovou se do olympijského finále nepodívají

Flamíková s Novotníkovou překvapit nedokázaly a dojely poslední. Po startu se sice držely na pátém místě a byly v kontaktu s Dánkami Hedvigou Rasmussenovou a Fie Erichsenovou, za polovinou dvoukilometrové trati je ale předstihly i Britky Rebecca Edwardsová s Chloe Brewovou.

"Já jsem tam cítila, že obě hrozně moc chceme to tam dostat. A možná to, že jsme až tak moc chtěly, nám trošku neprospělo. Úplně bych to asi nesváděla na nějaký zdravotní stav. Trošku se tam možná propsalo to, že jsme spolu neseděly dva dny na vodě. Myslím si, že jsme tak moc chtěly a že jsme tomu trošku ublížily, ale prostě jsme to zkusily," uvedla Flamíková s poukazem na problémy Novotníkové s nachlazením. "Ta rozjžďka mě nějak sundala, takže po ní jsem lehla," doplnila Novotníková.

"Jsem ráda, že jsme do toho šly po hlavě od startu. Budeme bojovat o každé místo a o každou vteřinu ve finále B. Áčko by bylo skvělé, ale byl to spíš takový sen. Přece jenom jsme se kvalifikovaly z 11. místa, takže to by byla taková ta třešnička na dortu, kdyby se to povedlo. Ale není to nějaké zklamání, z kterého by se mi zhroutil svět, že tam nejsem," dodala Flamíková.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Finále párové čtyřky veslování žen
Dostupnost videa skončí: 03.08.2024 13:24

První veslařské zlaté medaile na pařížské olympiádě získala nizozemská párová čtyřka mužů, která o dvě sekundy porazila britskou posádku. Mnohem dramatičtější byl závod párových čtyřek žen, ve kterém Britky ve finiši porazily Nizozemky o 15 setiny sekundy. Čtveřice Lauren Henryová, Hannah Scottová, Lola Andersonová a Georgina Brayshawová získaly první olympijské zlato pro svou zemi v této kategorii.

Veslování:

Muži:
Párová čtyřka: 1. Nizozemsko (Van Lierop, Florijn, Wieten, Metsemakers) 5:42,00, 2. Itálie (Chiumento, Rambaldi, Panizza, Gentili) 5:44,40, 3. Polsko (Czaja, Biskup, Zietarski, Baraňski) 5:44,59, 4. Británie 5:46,51, 5. Německo 5:50,62, 6. Švýcarsko 5:58,04.

Ženy:
Párová čtyřka: 1. Británie (Henryová, Scottová, Andersonová, Brayshawová) 6:16.31, 2. Nizozemsko (Youssifouová, Paulisová, De Jongová, Dullemansová) 6:16,46, 3. Německo (Völzová, Schendekehlová, Menzelová, Greitenová) 6:19,70, 4. Švýcarsko 6:20,12, 5. Ukrajina 6:23,05, 6. Čína 6:27,08.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články