Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Seemanová zopakovala výsledek z Tokia. Ve finále kraulařské dvoustovky dohmátla šestá

Barbora Seemanová zopakovala svůj tři roky starý výsledek z tokijské olympiády a ve finále na 200 m volný způsob doplavala na šestém místě. Česká závodnice na bronz ztratila 92 setin. Nejlepší byly Australanky Mollie O'Callaghanová a Ariarne Titmusová.

Barbora Seemanová
zdroj: ČTK / Profimedia

Seemanová, startující v sedmé dráze, byla v polovině závodu třetí. Pak začala na nejlepší trojici ztrácet, ale držela se ve vyrovnaném souboji o čtvrté místo. Tím by vylepšila české plavecké maximum na OH, o které se pátou příčkou v roce 2000 v Sydney postaral Daniel Málek.

Nakonec však těsně prohrála s Kanaďankou Mary-Sophií Harveyovou i Číňankou Jang Ťün-süan. Za vlastním českým rekordem zaostala dvojnásobná mistryně Evropy časem 1:55,47 o 35 setin sekundy. V Paříži ještě čtyřiadvacetiletou Seemanovou čekají starty na kraulové stovce a krátké polohovce. Na 100 metrů motýlek skončila jedenáctá.

"Myslím si, že jsem měla na víc. Celkově tady výsledky v plaveckých soutěžích nejsou takové, jaké by si někdo přál. Řekla bych, že je to takový pomalý bazén. Mám trošičku hořké pocity," řekla Seemanová.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Finále kraulařské dvoustovky s Barborou Seemanovou
Dostupnost videa skončí: 01.08.2024 21:43

"Je to sice šesté místo, což je super. Chtěla jsem finále, je to finále. Takže vlastně bych měla být i spokojená. Pořád je to solidní výsledek, nicméně osobák jsem chtěla, takže mám určitě rezervu a je to pro mě aspoň zase motivace do další práce," prohlásila.

Na první stovce se držela s čase 55,97 na třetí místě. "Viděla jsem zatím jenom mezičas stovky, který byl super. Vlastně to probíhalo tak, jak jsem chtěla. Závod jsem jela fajn. Mnohem líp než semifinále. Když jsem potom viděla čas, tak jsem byla upřímně docela překvapená, protože jsem si myslela, že jak holky, tak já jsme jely rychleji," uvedla.

"Myslím si, že to rozložení bylo tak, jak mělo být. Dala jsem tam všechno, neměla jsem žádné síly extra," podotkla Seemanová.

Vítězná O'Callaghanová dosud měla čtyři olympijské medaile ze štafet, z toho tři zlaté. Dvacetiletá plavkyně je osminásobnou mistryní světa, kraulovou dvoustovku vyhrála na MS loni. Světové rekordmance Titmusové překazila útok na obhajobu zlata výhrou o více než půl sekundy, její čas 1:53,27 je novým olympijským rekordem.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Polohový závod na 400 m vyhrála McIntoshová, první zlato berou i Ceccon a Popovici
Dostupnost videa skončí: 01.08.2024 23:42

Sedmnáctiletá Kanaďanka Summer McIntoshová má první zlato. Světová rekordmanka v Paříži suverénně vyhrála polohový závod na 400 metrů. Kraulovou dvoustovku ovládl Rumun David Popovici, který zvítězil o dvě setiny před Britem Matthewem Richardsem.

McIntoshová získala první olympijskou medaili v sobotu, kdy dohmátla druhá na kraulové čtyřstovce, v 17 letech je přitom už čtyřnásobnou mistryní světa. Pařížské finále dlouhé polohovky záhy proměnila v sólozávod, v němž sice svůj světový rekord nakonec neohrozila, ale stříbrnou Američanku Katie Grimesovou nechala za sebou téměř o šest sekund.

Na kraulové dvoustovce dlouho mířil za dalším zlatem Němec Lukas Märtens, vítěz dvojnásobné trati, jenže ve finiši se propadl až na páté místo. Zvítězil devatenáctiletý Rumun Popovici, předloňský mistr světa, který těsně porazil loňského šampiona Richardse.

Znakařskou stovku vyhrál světový rekordman Thomas Ceccon z Itálie, také on má první olympijské zlato. Druhý dohmátl čínský plavec Sü Ťia-jü a třetí obhájce bronzu Ryan Murphy, který tuto disciplínu vyhrál před osmi lety v Riu. Devatenáctiletý český reprezentant Miroslav Knedla byl v semifinále dvanáctý, v rozplavbě dokázal Ceccona porazit.

Jihoafričanka Tatjana Smithová vyhrála finále na 100 metrů prsa a vylepšila tokijské stříbro. Druhá byla letošní mistryně světa Tchang Čchien-tching z Číny, světové rekordmance Američance Lilly Kingové unikl bronz o jedinou setinu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články