Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Rohan byl v kayakcrossu nečekaně čtvrtý, triumfy si připsali Butcher a Foxová

Už se zdálo, že ani jeden český vodní slalomář si v kayakcrossu o medaile nezazávodí. Jenže Lukáš Rohan se dostal s notnou dávkou štěstí až do finále, kde nakonec obsadil čtvrté místo. Naopak Jiří Prskavec ve čtvrtfinále zbytečně vypustil závěr, stejné příležitosti jako Rohan nevyužil a v soutěži předčasně skončil. Mezi muži se radoval Finn Butcher z Nového Zélandu, ženský závod ovládla Australanka Noemi Foxová.

Lukáš Rohan
zdroj: Reuters autor: Molly Darlington

Rohan se postaral o nejlepší výsledek české vodácké výpravy, která poprvé od návratu vodního slalomu do programu Her v roce 1992 nezískala medaili.

"Nikdy by mě nenapadlo, že to po kayakcrossu řeknu, ale jsem trošku zklamaný, protože medaile byla vlastně strašně blízko. Přitom zcela objektivně hrozně daleko, jelikož ti kluci byli lepší," řekl Rohan. "Byli lepší i v předešlých jízdách, ale svými chybami mi dali šanci, kterou jsem využil. Jsem rád, že během tří jízd jsem neudělal žádnou zásadní chybu, projel jsem všechny brány. Protože se to pořád učím," uvedl.

Do semifinále se Rohan posunul až dodatečně, když mu pomohla penalizace původně nejrychlejšího Francouze Titouana Castrycka. V semifinále poté i přes nevydařený start dojel druhý, když využil zaváhání Francouze Borise Neveua a Švýcara Martina Dougouda. Ve finále už se Rohan do bojů o přední příčky zapojit nedokázal a skončil čtvrtý.

"Konečně mi ve finále vyšel start, bojoval jsem s nimi až do první brány o nějakou pozici. Dostal jsem jednou pádlem do obličeje, ale bojoval jsem. Rval jsem se o to. Kdybych byl o trošku zkušenější, asi bych tam dokázal dostat i to pádlo a trošku ho přibrzdit, dostat se před něj. Což se bohužel nepovedlo. Možná jsem pak blbě vyhodnotil první protivodu. Kdybych jel do té pravé, možná bych se do souboje dostal. Přišla mi lepší varianta jet do levé, bohužel se mi úplně nepovedla, jak byla rozhoupaná. Pak už to bylo trošku hotový. Musel jsem čekat na chybu, která tentokrát nepřišla," prohlásil Rohan.

Prskavec ani Rohan přitom nepatří mezi specialisty na novou olympijskou disciplínu, přesto se jim podařilo dostat mezi šestnáctku nejlepších. Šanci na postup do semifinále měl i Prskavec, ale zaváhal na poslední brance a dojel čtvrtý. Původně nejrychlejší Španěl Manuel Ochoa ale v závěru chyboval a po trestu klesl za českého reprezentanta.

"Najížděl jsem do první protivody na třetím místě těsně za Joem (Clarkem). Pak jsme jeli do poslední protivodky a tam jsem věděl, že nahoře to byla docela řežba a může se tam stát cokoliv. Někdo mohl neprojet bránu," uvedl Prskavec.

"Chtěl jsem to urychlit, abych to trefil. Rozjel jsem se do plných, jak to Joe otočil a brána byla rozhoupaná, tak jsem ji prostě nedokázal chytit tak, abych si ji odhodil. Tohle jsem trénoval opravdu asi dvakrát v životě, že jsme si to rozhoupali, a nešlo mi to ani v tréninku. Otočil jsem tam ty kolečka dvě a dojel na čtvrtém místě. Nakonec to bylo třetí a strašně těsně od postupu," dodal Prskavec.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články