Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Francouze mrzí hrubka Mema a o medaile si zahrají Němci. Španělé zvládli také drama v prodloužení

Domácí favorité házenkářského olympijského turnaje byli šest sekund od postupu do bojů o medaile. Obrovský tlak ovšem neustála hvězda Francouzů Dika Mem. V závěru špatně rozehrál a nabídl Němcům srovnání na 29:29. O vyrovnávající gól i rozhodující na 35:34 v prodloužení se postaral Renars Uscins a poslal Němce do semifinále. Španělé pak zdolali v dalším dramatickém čtvrtfinále Egypt 29:28 po prodloužení a dál živí naděje na obhajobu bronzových medailí. Úřadující mistři světa Dánové v severském souboji zdolali Švédy 32:31.

Euforie německých házenkářů
zdroj: Reuters autor: Eloisa Lopez

Francouzi se trápili ve skupině, v níž vyhráli jen dva z pěti zápasů, ve čtvrtfinále ale měli dlouho navrch. Před 27 000 diváky v Lille vedli na začátku druhého poločasu už o šest gólů, vítězové druhé skupiny Němci však ztrátu stáhli.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hrubka Mema v závěru čtvrtfinále házenkářů Francie – Německo
Dostupnost videa skončí: 10.08.2024 15:24

Přesto měli domácí k postupu blíž, minutu před koncem normální hrací doby byli ve vedení 29:27, ale ani to jim nestačilo. Po jejich velké chybě v rozehrávce srovnal v poslední sekundě Uscins, jenž poté rozhodl i desetiminutové prodloužení. Dvaadvacetiletý lotyšský rodák svým 14. gólem utkání poslal pět sekund před koncem svůj tým do vedení 35:34, které Němci navzdory poslední střele Francouzů udrželi.

"Takový zápas jsem ještě na této úrovni nezažil. Hráči byli fenomenální a zůstali celou dobu klidní. Jsem pyšný na to, jak tenhle úkol zvládli," ocenil své svěřence islandský trenér německého týmu Alfred Gíslason. "Myslím, že v tisíci případech by se to znovu nestalo, je to prakticky nemožné, ale teď k tomu došlo. Je bláznivé, že se klukům podařilo chytit míč a Renars Uscins skóroval," vrátil se k závěru základní hrací doby německý kapitán Johannes Golla.

Čtvrtfinálovým vyřazením skončila kariéra trojnásobného nejlepšího světového házenkáře Nikoly Karabatice. Čtyřicetiletý hvězdný hráč, jenž má ve sbírce mimo jiné čtyři zlata z MS a tři z OH, oznámil už dříve po olympiádě konec.

V úvodním čtvrtfinálovém duelu, který byl reprízou tokijského souboje o třetí místo, prohrávali Španělé v poločase o čtyři góly. Nakonec ale dokázali zápas, ve kterém prakticky celou dobu ztráceli, v koncovce dotáhnout a vynutit si prodloužení. V něm už naopak ani jednou neprohrávali. Čtyřikrát se dostali do vedení a na poslední gól Aleixe Gómeze, jenž byl s devíti zásahy nejlepším střelcem zápasu, už Egypťané odpovědět nezvládli.

Úřadující trojnásobní mistři světa a finalisté posledních dvou olympijských turnajů Dánové se museli o výhru proti severským rivalům Švédům obávat do posledních sekund. Na začátku poslední minuty mohl za stavu 32:31 o jejich výhře prakticky rozhodnout hvězdný Mikkel Hansen, ale ze sedmimetrového hodu trefil jen brankovou konstrukci. V závěrečném švédském útoku však vychytal soupeře Emil Nielsen a Dánsko už těsný náskok udrželo.

Výsledky házené mužů na OH v Paříži

Muži – čtvrtfinále:

Španělsko  Egypt 29:28 po prodl. (25:25, 8:12),

Německo – Francie 35:34 po prodl. (29:29, 14:17),

Dánsko – Švédsko 32:31 (16:16),

21:30 Norsko – Slovinsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články