Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

První atletické zlato si přivlastnil chodec Pintado, Martínková skončila na 27. místě

Čerstvě devětadvacetiletý Ekvádorec Brian Pintado otevřel atletický program v Paříži zlatým triumfem před Brazilcem Caio Oliveira de Sena Bonfimem, na kterého měl v cíli s časem 1:18:55 čtrnáct sekund náskoku. Mezi ženami se radovala v "sólo" závodě světová rekordmanka z Číny Jang Ťia-jü. Eliška Martínková při svém olympijském debutu došla na 27. příčce.

Dvaadvacetiletá Martínková prošla cílem v čase 1:32:30, více než šest minut za vítězkou. Nejlepším výsledkem české chodkyně na Hrách zůstává desáté místo Anežky Drahotové z Ria de Janeiro.

"Závod to byl náročný, ale nesváděla bych to na podmínky, s tím vedrem se počítalo," řekla Martínková. Závod podle ní začal velmi rychle. "Fyzicky mi to hodně bralo. Na začátku jsem se chtěla zapracovat do nějaké větší skupiny, abych tam nešla sama, trochu se schovala. Ta první pětka na mě byla asi ještě dost rychlá. Myslím, že ten začátek mohl být volnější. Ale nevím, třeba bych došla obdobně," přemítala.

Jako pozitivum brala, že na rozdíl od mistrovství Evropy v Římě nedostala žádné napomenutí. Na ME jí dvouminutová penalizace sebrala šanci na boj o medaile, skončila jedenáctá. "U mě ta technika je závod od závodu, není tam žádný špatný vzorec. Jeden závod je tam problém, pak X závodů je to v pohodě a nijak extra se nic nemění," poznamenala česká chodkyně.

V Paříži půjde ještě ve středu smíšenou štafetu s Vítem Hlaváčem. Novou disciplínu nepovažuje za dobrý krok směrem k chodeckým vytrvalcům, ale osobně se jí formát líbí. "Je to zas o něčem trochu jiném a zatím mě to vždycky bavilo," podotkla Martínková.

Od roku 1956, kdy je chůze v programu her, ještě nikdo neobhájil zlato a nepovedlo se to ani tentokrát. Italka Antonella Palmisanová po třinácti kilometrech vzdala, její krajan Massimo Stano skončil čtvrtý, od bronzu ho dělila jedna sekunda.

Radostný Brian Pintado z Ekvádoru
zdroj: Reuters autor: Amanda Perobelli

Přitom právě Stano se pět kilometrů před cílem postaral o zrychlení a soupeři začali odpadat, až zůstala vpředu jen čtveřice. Krok s čelem nakonec neudržel ani Stano. Nejlepší finiš měl vlajkonoš ekvádorské výpravy Pintado.

Dvacet kilometrových okruhů pod Eifellovkou zvládl v čase 1:18:55 a v cíli měl náskok čtrnáct sekund. Získal pro svou zemi teprve třetí olympijskou medaili v atletice v historii. Ty dvě předchozí vybojoval také chodec – Jefferson Pérez, zlatý v roce 1996 v Atlantě a bronzový o dvanáct let později v Pekingu.

Brazilec Caio Bonfim přidal ke dvěma bronzovým medailím z mistrovství světa stříbro, dvojnásobný mistr světa z Budapešti Španěl Álvaro Martín skončil třetí. Teprve dvacetiletý Wakuma Misgama z Etiopie na šestém místě naznačil, že s Afrikou bude potřeba v budoucnu počítat i v chůzi.

Startovní pole v závodě žen se roztrhalo mnohem dřív. Už na třetím kilometru mistryně světa z roku 2017 Jang Ťia-jü ukázala soupeřkám záda a vytvořila si náskok tři čtvrtě minuty. Pronásledovat se ji vydala majitelka dvou zlatých ze světového šampionátu v Budapešti Španělka María Pérezová.

Přiblížila se jí až na 17 sekund, ale Číňanka její útok odrazila a vyhrála v čase 1:25:54. Australanka Jemima Montagová ke stříbru z MS v Budapešti přidala bronz a vylepšila kontinentální rekord.

Atletika:

Muži:
20 km chůze: 1. Pintado (Ekv.) 1:18:55, 2. Bonfim (Braz.) 1:19:09, 3. Martín (Šp.) 1:19:11, 4. Stano (It.) 1:19:12, 5. Dunfee (Kan.) 1:19:16, 6. Misgana (Et.) 1:19:31.

Ženy:
20 km chůze: 1. Jang Ťia-jü (Čína) 1:25:54, 2. Pérezová (Šp.) 1:26:19, 3. Montagová (Austr.) 1:26:25, 4. Arenasová (Kol.) 1:27:03, 5. Gonzálezová (Mex.) 1:27:14, 6. Morejónová (Ekv.) 1:27:37, …27. Martínková (ČR) 1:32:30.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články