Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Prskavec a Rohan prošli z druhých míst do čtvrtfinále. Galušková a Fišerová v kayakcrossu končí

Cesta českých slalomářů pavoukem kayakcrossu pokračuje. Jiří Prskavec i Lukáš Rohan neměli z hlediska soupeřů ve 2. kole lehké rozjížďky, ale oba po dobrých rozhodnutích v průběhu závodu obsadili bezpečně druhou postupovou příčku. Prošli tak do čtvrtfinále. Naopak Antonie Galušková ze soutěže vypadla, rozhodčí jí neuznali "eskymácký obrat". Tereza Fišerová pak obsadila ve své jízdě nepostupovou třetí příčku.

Prskavec a Rohan opět uspěli po sobotním postupu z 1. kola a kvalifikovali se mezi šestnáctku nejlepších. Prskavec ve své rozjížďce nestačil jen na favorizovaného Španěla Manuela Ochou.

"Z druhé pozice jsem to dojel, jak jsem potřeboval. Tady v poslední protivodě jsme si to zkoušeli na tréninku s Lukášem Rohanem. Jel jsem co nejvíc dozadu, tu bránu jsem si odvezl s sebou. Jsem rád, že to takhle dopadlo, že jedu dál. Opravdu je to pro mě úplná loterie. Vím, že musím útočit takto z těch zadních pozic. Top šestnáctka na olympiádě je prostě hezká na to, jakej jsem v tom loser," pousmál se Prskavec.

Rohan projel cílem druhý za domácím Titouanem Castryckem, zlatým kanoistou z Paříže. "Zázraky se dějí. Že postoupíme oba dva do čtvrtfinále, jsme upřímně nečekali a asi se to papírově čekat ani nedalo. Když jsem ale viděl výsledky rozjížděk, tak se asi potvrdilo, co jsem říkal, kayakcross nemá logiku. Když může postoupit Grzegorz Hedwig, kterej neumí pádlovat napravo, protože je to kanoista, tak se může stát asi cokoliv," prohlásil Rohan.

Osudový eskymák

Fišerová, pro niž byl kayakcross jedinou disciplínou, ve které v Paříži startovala, dojela třetí. "Mrzí mě to. Bohužel, ten start vypadal dobře, jela jsem podle plánu. Nicméně jsem tam podle mě zase najela tou špičkou na překážku. Myslím si, že ten eskymák a levá překážka mi tady ty olympijské hry byly osudové," řekla Fišerová.

Galušková projela cílem třetí, po následné penalizaci za nesplnění eskymáckého obratu klesla na čtvrtou pozici. "Pro mě to bylo už takové malé finále, protože holky, které jsem tam měla, tak dvě z nich měly medaile ve slalomu. Bylo to extrémně náročný, jen co mě mrzí, že jsem dostala faul za něco, za co bych ho den předtím ještě nedostala. Teď to změnili, musí tam být člověk přetočený tou lodí. Předtím tam stačilo mít jen hlavu v té roll zóně. Nerozumím tomu," dodala Galušková.

Vypadla i největší hvězda vodního slalomu Jessica Foxová. Australanka, která na pařížském kanále ovládla závod kajakářek i kanoistek, prohrála v rozjížďce mimo jiné se svou mladší sestrou Noemi. "Nejela jsem dobře. Tohle je kayakcross: můžeš mít plán, ale podle něj nejde nic," řekla Jessica Foxová, dvojnásobná mistryně světa v této disciplíně. Dodala, že na sestru je hrdá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články