Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Přívratskému chybělo k bronzu sedm desetin bodu, Blažíčková vypadla v kvalifikaci

Jiří Přívratský byl kousek od první české medaile v Paříži. Český střelec obsadil ve finále střelby z třípolohové malorážky čtvrté místo, když ho od bronzu dělilo 0,7 bodu. Zlato si vystřílel Číňan Liou Jü-kchun, stříbro bral Ukrajinec Serhij Kuliš a bronz Ind Swapnil Kusale. Veronika Blažíčková byla v kvalifikaci šestnáctá a do finále nepostoupila.

Jiří Přívratský
zdroj: Reuters autor: Amr Alfiky

Ostravský rodák Přívratský se mohl stát v malorážce prvním českým medailistou od bronzu Adély Sýkorové v Londýně 2012. Z mužů získal v třípolohové střelbě cenný kov jen Otokar Hořínek, který vybojoval v roce 1956 stříbro v Melbourne.

"Jsem z toho trošku smutný. Zároveň mám radost, že jsem se umístil relativně vysoko ve finále. Bohužel to necinklo, tak to mě trošku mrzí a musí se to ještě trošku rozležet," uvedl Přívratský.

Předloňský mistr Evropy z týmové soutěže a držitel individuálního bronzu Přívratský přesto zaznamenal pod pěti kruhy nejlepší výsledek v kariéře. Před třemi lety v Tokiu skončil v kvalifikaci na 16. místě. V Paříži byl 23. ve střelbě ze vzduchové pušky a v týmovém mixu obsadili s Veronikou Blažíčkovou 24. příčku.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam finále střelců v třípolohové malorážce
Dostupnost videa skončí: 08.08.2024 09:22

Přívratský zahájil osmičlenné finále nadějně. V poloze vkleče zaznamenal 153,5 bodu a patřilo mu páté místo. Vleže si ještě polepšil a s bilancí 311,0 bodu byl čtvrtý. Příliš se mu ale nevydařila úvodní část střelby vestoje, v níž nasbíral 48,7 bodu. Ve druhé sérii přidal 49,8 a před závěrečnou vyřazovací fází pro šest nejlepších klesl s celkovým součtem 409,5 bodu na pátou příčku.

"Závod se rozhodl v podstatě celým 'stojákem', který nebyl úplně šťastný. Udělal jsem tam školáckou chybu, kdy jsem si při přestavbě na stoje zapomněl dotáhnout řemínek na pravém rameni. A to potom hodně ovlivnilo celé moje střílení vestoje," hodnotil.

Pak už Přívratský střílel jen desítky. Díky trefě v hodnotě 10,4 se nejprve ubránil před šestým Francouzem Lucasem Kryzsem a po zásahu za 10,5 se posunul před Nora Jona-Hermanna Hegga. Na třetího Inda Kusaleho ale v té chvíli ztrácel 1,1 bodu, a tak soupeři stačilo v dalším kole trefit 9,9, zatímco Přívratskému 10,3 k posunu na medailovou příčku už nestačilo.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Blažíčková: Bylo tam pár zbytečných chyb
Dostupnost videa skončí: 04.08.2024 14:59

Blažíčkové chybělo k finále pět bodů

Blažíčková kolegu ze smíšeného týmu nenapodobila a do finále nepostoupila. V kvalifikaci obsadila 16. místo, s výkonem 584 bodů zaostala za osmým postupovým místem o pět bodů. Ve druhém individuálním startu nicméně vylepšila 34. místo ze vzduchové pušky.

Jednadvacetiletá Blažíčková největší ztrátu zaznamenala v závěrečné poloze vestoje. Výkonem 191 bodů z 200 možných za nejlepšími zaostala, žádná z finalistek nenastřílela pod 194. Při položce vkleče české reprezentantce vynesla dvacítka ran 195 bodů, vestoje po první sadě deseti desítek zapsala 198.

"Jsem ráda, že to není úplně průšvih, ale že bych byla úplně spokojená, to také nemůžu říct. Bylo tam pár zbytečných chyb a věcí, které mi úplně nešly. Nevyšlo to tak, jak jsem doufala, ale jsem ráda, že jsem bojovala. Asi nejvíc mě štve, že mi nešel 'klečák', protože mi to teď šlo a věřila jsem si. Věděla jsem, že vestoje budu trošku horší, takže jsem potřebovala nastřílet dobře 'klečák'," konstatovala Blažíčková.

Kvalifikaci vyhrála nástřelem 593 kruhů pátá žena z minulých Her Sagen Maddalenaová z USA. Stejný výkon, jen s menším počtem přesných desítek, předvedla loňská mistryně světa Čang Čchiung-jüe z Číny.

Sportovní střelba:

Muži: Třípolohová malorážka – finále: 1. Liou Jü-kchun (Čína) 463,6, 2. Kuliš (Ukr.) 461,3, 3. Kusale (Indie), 4. Přívratský (ČR), 5. Hegg (Nor.), 6. Kryzs (Fr.), ...v kvalifikaci 9. Nymburský (ČR).

Ženy – kvalifikace: 1. Maddalenaová (USA) 593, ...16. Blažíčková (ČR) 584.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články