Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pohlíží na nás nějak svrchu, stěžuje si rekordman Pchan Čan-le na své soupeře

Světový rekord na kraulařské stovce má pro čínského plavce Pchan Čan-le hořkou dohru. Podle jeho dojmů k němu i jeho týmu mají ostatní soupeři chladný přístup. Specificky jmenoval například Kylea Chalmerse, kterého ve finále porazil o více než sekundu. Australan však jakoukoliv nevraživost odmítl.

Čínský plavec Pchan Čan-le
zdroj: Reuters autor: Grace Hollars

"Když jsem minule dokončil kraulařskou štafetu, říkám Chalmersovi 'ahoj', ale on mě úplně ignoroval," stěžoval si podle agentury Reuters Pchan Čan-le. "Taky (Jack) Alexy z USA. Když jsme trénovali, náš trenér stál u bazénu a on se otočil tak, že voda stříkla přímo na kouče. Měl jsem pocit, že na nás pohlíží tak nějak svrchu," řekl čínský plavec o členovi zlaté americké štafety na 4x100 metrů volný způsob a sedmém muži z individuálního závodu.

Navzdory tomu, že čínský plavecký tým je v centru pozornosti kvůli informacím, že na minulých Hrách v Tokiu startovaly dvě desítky závodníků po pozitivním testu na doping, Chalmers uvedl, že s Pchan Čan-leem nemá žádný problém.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Světový rekord Pchana ve finále na trati 100 metrů volně
Dostupnost videa skončí: 03.08.2024 23:13

"Připadá mi to trochu divné," komentoval soupeřovo tvrzení. "Ťukl jsem si s ním před štafetou pěstí a pak jsem se soustředil na kolegy v týmu a svůj vlastní závod. I jsme se včera spolu zasmáli při vyplavání – z mojí strany žádný problém," konstatoval Chalmers.

Pochybnosti nad čistotou čínského plavání vyvolaly dubnové informace německé televizní stanice ARD a listu New York Times, které při společné investigativní práci zjistily, že 23 čínských plavců mělo několik měsíců před OH 2021 na soustředění pozitivní test na trimetazidin, který je například v lécích na srdce.

Čínská antidopingová agentura o výsledku vyrozuměla WADA i světovou plaveckou federaci s dodatkem, že šlo o důsledek kontaminace. Už v době pařížských Her se objevily informace, že další dva čínští plavci, z nichž jeden má být v současném týmu, měli v roce 2022 pozitivní test, ale čínské úřady je s obdobným vysvětlením zprostily viny.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články