Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Pod palcem má celou přípravu OH v Paříži. Chceme přinést sportovcům skvělý zážitek, říká Estanguet

Tony Estanguet je trojnásobným olympijským vítězem ve vodním slalomu v kategorii kanoistů, ale také šéfem organizačního výboru olympijských her 2024. Během závodů Světového poháru v Paříži hovořil mimo jiné o tom, jak těžké je tak obrovskou akci připravovat a v čem mu pomáhá, že se mezi sportovci pohyboval už od útlého mládí.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Tonym Estanguetem

Estanguet patří mezi legendy vodního slalomu. Na kanoi pětkrát vyhrál světový šampionát a získal tři zlaté medaile na olympijských hrách. Poprvé v roce 2000 v Sydney, hattrick pak zkompletoval o dvanáct let později v Londýně.

Jeho první olympijská vzpomínka se datuje pětatřicet let zpátky až k Hrám v Soulu, které sledoval se svými rodiči.

"Tam jsem si uvědomil, jakou sílu olympijské hry mají. Od té doby jsem si k nim kousek po kousíčku vytvořil velmi vřelý vztah," přiznává v rozhovoru pro Radiožurnál a ČT sport.

Právě zkušenosti závodníka se mu hodí v roli šéfa příprav Her v Paříži, které budou v mnohém jiné než předchozí. Například to bude to poprvé, co se zahajovací ceremoniál uskuteční přímo ve městě.

Olympijské kruhy a paralympijské logo
zdroj: Reuters autor: Jerry Lai

"Je pro mě skvělé, že mám stále možnost být součástí Her. Má role je teď důležitá. Mám na starosti organizaci v globálním měřítku," říká muž, která má kolem sebe tým čítající až dva tisíce lidí.

Jak sám tvrdí, důležité pro něj je, že se dokáže do sportovců vcítit, protože byl a stále je jedním z nich.

"Moje práce je, aby si všichni sportovci z celého světa odnesli nezapomenutelný zážitek. Ať už po příletu, z dopravy, či samotného sportování. Pro sportovce to bude překvapující, hodně jsme toho zlepšili," dodává.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálová jízda Jiřího Prskavce s ohlasem

Obavy ale přesto má. "Je toho tolik... Budeme třeba servírovat třináct milionů porcí jídel. Musíme ubytovat miliony lidí a také je dopravit na sportoviště. Vedle dopravy je důležitá také bezpečnost," vypočítává.

Jeho oblíbeným soupeřem byl český kanoista Stanislav Ježek a sleduje i výkony současných českých reprezentantů. Zaujalo ho, jak dobře si mezi kanoisty vede donedávna čistě kajakář Jiří Prskavec. Naposledy ho mohl sledovat ve finále Světového poháru právě na olympijské trati v Paříži, kde byl Prskavec v kategorii C1 pátý.

"Čeští sportovci jsou skvělí a také velmi sympatičtí, což je důležité. Z talentů Jiřího Prskavce jsme byli všichni ohromeni už v Tokiu. A teď, když ho vidím na singlkanoi v takové formě, je to úžasné," doplňuje Estanguet.


Hlavní zprávy

Nejčtenější články