Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Ogrodníková i Štefela zvládli kvalifikace, Sasínek Mäki skončila v opravách

Další dvě finálové účasti si připíše česká výprava v atletice. Nikola Ogrodníková hodila v oštěpu posledním kvalifikačním pokusem 61,16 metru a do finálové dvanáctky postoupila z jedenácté pozice. Další oštěpařka Petra Sičaková se dál neprobojovala. Ve finále se představí i výškař Jan Štefela, kterému stačilo skočit 224 cm. Jakub Dudycha obsadil v rozběhu na 800 metrů čtvrté místo v čase 1:45,62 a musí do oprav, od přímého postupu do semifinále ho přitom dělily jen čtyři setiny sekundy. Ze soutěží vypadla i běžkyně na 1500 metrů Kristiina Sasínek Mäki.

Nikola Ogrodníková
zdroj: Reuters autor: Dylan Martinez

V Paříži začala třiatřicetiletá Ogrodníková smolně, protože prvním hodem překonala 62 metrů, jenže těsně přešlápla. Druhý pokus dolétl pod hranici šedesáti metrů, až díky třetímu se vešla mezi dvanáctku postupujících. Soupeřky ji svými výkony v druhé skupině napínaly, na hranu postupu se propadla z průběžné čtvrté pozice. Sičaková se prvním hodem dlouhým 60,47 přiblížila na dvacet centimetrů k osobnímu rekordu z mítinku v Kladně, ale pak už se nezlepšila a olympijskou premiéru uzavřela už v kvalifikaci.

Nejdelší hod 65,52 předvedla Polka Maria Andrejczyková, která v Tokiu brala stříbro. Postoupila i japonská mistryně světa Haruka Kitagučiová, kterou stejně jako Sičakovou připravuje český trenér David Sekerák. Ve finále budou naopak chybět dvojnásobná mistryně světa Kelsey Leeová-Barberová z Austrálie i Adriana Vilagošová ze Srbska, která byla druhá na letošním mistrovství Evropy.

Štefela své příznivce napínal už na 220 centimetrech, které překonal až na třetí pokus. O čtyři centimetry výš uspěl hned napoprvé a to mu vyneslo postup. Další postupnou výšku 227 sice třikrát shodil, ale celkově obsadil dělené deváté místo.

Mílařka Sasínek Mäki měla v opravách k postupu do semifinále dál než při úterním rozběhu. Tam jí unikl jen o jedno postupové místo, tentokrát byla o více než půl druhé sekundy pomalejší a k postupu chyběly při čase 4:07,80 dvě pozice.

Osmnáctiletý juniorský mistr Evropy Dudycha nedávno v Bydhošti překonal 26 let starý český rekord na 800 metrů, ale závod pro něj byl první konfrontací se světovou špičkou. V závěru se nechal trochu zavřít za čtveřicí soupeřů, ve finiši se sice prodral dopředu, ale třetí postupové místo už nestihl. Ve čtvrtek v poledne ho čeká opravný běh.

Eliška Martínková a Vít Hlaváč při olympijské premiéře chodecké štafety smíšených dvojic závod nedokončili, Martínková šest kilometrů před cílem z 23. místa odstoupila. Závod ovládli Španělé Álvaro Martín a María Pérezová v čase 2:50:31. Druzí byli Brian Pintado s Glendou Morejónovou z Ekvádoru, bronz získali Australané Rhydian Cowley a Jemima Montagová.

Ingebrigtsen vyhrál rozběh na 5000 metrů

Olympijský vítěz a trojnásobný mistr světa Mutaz Issa Baršim z Kataru se při rozběhu chytil za lýtko a jeho start ve finále je nejistý. Určitě v něm nebude Američan JuVaughn Harrison, stříbrný medailista z mistrovství světa v Budapešti ztroskotal na 224 cm.

V rozbězích žen na 100 metrů překážek byla nejrychlejší obhájkyně zlata Jasmine Camachová-Quinnová z Portorika za 12,42 sekundy. O sedm setin pomalejší byla světová rekordmanka Tobi Amusanová z Nigérie. Své rozběhy vyhrály i Američanka Masai Russellová, která vede letošní tabulky časem 12,25, a dvojnásobná mistryně světa Danielle Williamsová z Jamajky. Potvrdilo se, že tato disciplína nemá v Paříži vyloženou favoritku.

Nor Jakob Ingebrigtsen musel na startu rozběhu na 5000 metrů rychle strávit úterní zklamání z mílařského závodu. Na této delší trati je dvojnásobným mistrem světa a i svou olympijskou premiéru na ní zvládl. Tentokrát se držel opatrně vzadu, na špici šel až v předposledním kole a rozběh vyhrál, stejně jako před ním jeho krajan Narve Nordas.

Kanaďan Mohammed Ahmed, stříbrný z Tokia, v předposledním kole upadl, ztrátu nedohnal a bude čekat, jak dopadne protest. Další čtyři vytrvalci spadli v cílové rovince. Světový rekordman Joshua Cheptegei z Ugandy po triumfu na desetikilometrové trati oznámil, že je příliš unaven na to, aby mohl obhajovat zlato na pětce.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články