Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Ondra je pod pěti kruhy opět šestý. Vyhrál obtížnost, ale naděje na medaili zhatil boulder

Po třech letech u Adama Ondry svítí na olympiádě opět šestka. Český lezec vyrovnal v Paříži umístění z Tokia a obsadil šestou příčku, když se po nevydařeném boulderu podělil o vítězství v obtížnosti s bronzovým Rakušanem Jakobem Schubertem. Po první části finále kombinace, tedy boulderu, byl brněnský rodák na sedmé pozici a útok na medaili byl před obtížností pouze hypotetický. Přesto se Ondrovi dostal pod stěnou v Paříži velký aplaus. Olympijským šampionem se stal Brit Toby Roberts po překvapivém zaváhání do té doby suverénního Japonce Sorato Anraka.

Adam Ondra po finále v kombinaci
zdroj: Reuters autor: Benoit Tessier

Zlatý Roberts měl v součtu obou disciplín téměř o deset bodů víc než vítěz kvalifikace Anraku. Ondra se dostal v obtížnosti až na předposlední chyt společně se Schubertem. Na top nedosáhl nikdo z finálové osmičky.

"Výsledkově zklamání, ale náplast je, že kdyby byla obtížnost samostatná disciplína, je to zlato. To je zásadní náplast. Zklamání je velké, ale oproti Tokiu je poloviční," řekl Ondra.

Brněnský rodák zakončil soutěž se součtem 120,1. Na Schuberta, jenž obhájil bronz, ztratil téměř dvacet bodů, na Robertse více než 35. Až za Ondrou skončil vítěz z Tokia Španěl Alberto Ginés.

Motivaci měl čtyřnásobný mistr světa i po nepovedeném boulderingu. "Pokud bych zkazil boulder i obtížnost, tak by hořkost byla velká. Ani bych neřekl, že bych lezl bez tlaku. Říkal jsem si, že je to sice kombinace, ale v mé hlavě to je závod na obtížnost a teď ukaž, co jsi natrénoval. To, že jsme s Jakobem dolezli stejně, to je obrovská radost. Jsem na sebe pyšný," uvedl Ondra.

Boulder se Ondrovi nevydařil

V první části finálové lezecké kombinace zapsal Ondra 24,1 bodu. Na prvním boulderu se dostal posledním pokusem do druhé zóny a zapsal 9,5 bodu. Na druhém zapsal také druhou zónu stejně jako zbytek pole mimo famózního Sorata Anraku. Ondra při druhém testu započítal 9,8 bodu. Na třetím boulderu nenašel cestu k žádným bodům. Při čtvrtém boulderu pak zapsal první zónu za 4,8 bodu.

V pondělní kvalifikaci boulderu Ondra jeden top zdolal a obsadil páté místo. Po středeční obtížnosti si polepšil na třetí příčku, před ním skončili jen vítěz kvalifikace Anraku a Roberts.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články