Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Ondra dobře založil. Jak se vyrovnal s tlakem a mikroskopickým klouzavým stupem?

Poslední boulder, obrovský tlak. Solidní pozice pro semifinálovou obtížnost, anebo jen malé naděje? Rozhodovaly drobnosti. Adam Ondra složitou situaci ustál a topoval. Proto je momentálně pátý a olympijské finále má nadosah. Příprava ploten se vyplatila, liboval si český reprezentant.

Adam Ondra topoval na posledním boulderu
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

Pařížská obloha se zahalila do blankytu, ideální čas vyrazit pod slunce znovu nabírající tropické síly. Francouzské trikolóry, sem tam česká vlajka. Lezecký "amfiteátr" pro 6000 lidí nedaleko letiště Le Bourget se zvesela zaplnil.

"Nejsem spokojený, jak jsem lezl na prvních třech boulderech, ale jsem strašně šťastný, že jsem na tom posledním dokázal udržet chladnou hlavu a topnout," shrnul průběh pondělního dopoledne.

"Dobrý základ," ví Ondra. Ale popořádku.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Ondra: Nejsem úplně spokojený s tím, jak jsem lezl na prvních třech boulderech
Dostupnost videa skončí: 08.08.2024 15:37

Čtyři náročné bouldery připraveny, na startu dvacet závodníků. Dlouho se netopovalo. Adam Ondra se do soutěže vydal jako třináctý a na prvním boulderu byl blízko prvního úspěchu.

Rozehřívající se publikum ale ještě nemohlo aplaudovat. Český lezec si na top sáhl, ale dalšího pokusu o to chopit se ho oběma rukama zanechal a před vypršením časového limitu šel raději sbírat síly na další výzvy.

"V poslední části jsem úplně nevěděl, co jsem tam měl dělat. Možná měli výhodu kratší závodníci, že mohli zvednout patu. Po třiceti sekundách jsem se pustil a ani jsem nedával další pokus, protože jsem necítil, že bych tam mohl dolézt čerstvý, abych tam něco udělal," přiblížil Ondra.

Co se nepovedlo českému lezci, ukázal nestárnoucí Rakušan Jakob Schubert. Ten, který zkazil radost Ondrovi v Tokiu skvělým výstupem v obtížnosti. Našel jako první recept na to, jak obelstít první boulder, a radoval se s celou arénou.

A záhy byla bouře ještě větší. To když domácí favorit Sam Avezou topoval na poslední lezecké zkoušce.

Po něm šel na stejnou věc Ondra a hned prvním pokusem bral deset bodů. Ještě rozlousknout závěrečný oříšek. A napotřetí to vyšlo. Ondra skákal radostí, české vlajky v hledišti letěly vzhůru.

"Ten poslední boulder, to jsem věděl, že by mi mohl sedět. Na tom jsme v poslední době hodně pracovali. Když jsem ho viděl, věděl jsem přesně, co mám dělat. Jediné, na čem to závisí, že strašně tlačíte do pravé nohy na mikroskopickém klouzavém stupu. A teď víte, že máte jeden nebo dva pokusy. Je to strašně náročné."

Stavěči to osolili

Úvod soutěže patřil Japoncům. Suverénní byl Sorato Anraku. Dvě úvodní cesty zvládnul celé s pouhým jedním omylem. S celkovým skóre 69 bodů půjde do obtížnosti s více než čtrnáctibodovým náskokem na svého krajana Tomoa Narasakiho.

"Jsme tu všichni neuvěřitelně připravení, úroveň je skvělá, ale i tak si myslím, že to stavěči hodně osolili. Nevím, jestli to byl úplně jejich záměr. Určitě to chtěli udělat těžké, ale asi ne tak těžké. Před obtížností vím, že musím zalézt výborně, a pokud zalezu, mělo by to na finále stačit, což je to hlavní," podotkl Ondra.

V úterý má Ondra a spol. den volna. Ve středu je na programu kvalifikační část lezení na obtížnost. Čas na regeneraci rozhodně vítá. "Ztratil jsem docela dost kůže, takže budu mazat prsty. Tohle počasí je úplně ideální, sice ke třiceti stupňům, ale hodně sucho a počasí i podmínky ideální na závod. A předpověď vypadá dobře i na další dny. Je fajn, že máme volno, že můžeme nechat růst kůži na prstech," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články