Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Od gymnastiky po trap. Ruanová Olivaová okouzlila Guatemalu i celý svět

Velké chvíle pro Guatemalu. Bývalá gymnastka Adriana Ruanová Olivaová překvapila všechny ostatní favoritky, vyhrála v Paříži trap a navázala tak na bronz jejího reprezentačního kolegy Jeana Pierrea Brola. Cesta k vysněnému zlatu byla pro střelkyni z Latinské Ameriky hodně trnitá, navzdory těžkému zranění se ale svého cíle nevzdala.

Adriana Ruanová Olivaová vyhrála v Paříži trap
zdroj: Reuters autor: Amr Alfiky

"Když jsem byla malá, snila jsem o olympijské medaili z gymnastiky," vzpomínala Ruanová Olivaová.

Všechno je jinak. Sen se splnil, ovšem v mírně modifikované formě. V devětadvaceti letech se sportovkyně z Guatemaly dočkala olympijského vítězství s brokovnicí v trapu.

Ještě v roce 2010 soutěžil na prostných, přeskoku, kladině a bradlech na Panamerických hrách. Pak ovšem přišlo zranění, šest poškozených obratlů, další sportovní vyhlídky v šedé mlze. Myšlenky na účast na olympiádě v Londýně byly ztraceny.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam finále trapu žen
Dostupnost videa skončí: 08.08.2024 00:00

Adriana Ruanová Olivaová se však nechtěla vzdát. Lékař jí doporučil střelbu. V roce 2013 už držela brokovnici. „Nikdy jsem si nemyslela, že bych v tomhle sportu mohla vynikat, všechno pro mě bylo nové,“ popisovala s odstupem.

V Riu se zúčastnila olympiády alespoň jako dobrovolnice. "Říkala jsem si, že když se na olympiádu nedostanu jako sportovkyně, budu aspoň dobrovolnice. Podala jsem si žádost, přijali mě a dali mě na střelbu, takže jsem mohla sledovat své kolegyně. Dívala jsem se na soutěž a to byl okamžik, který mě inspiroval k tomu, že jsem si řekla: 'Dobře, možná jsem to nedokázala v gymnastice, ale mohla bych to zvládnout ve střelbě'," zavzpomínala Ruanová.

Před třemi roky už stála na olympijské střelnici a vybojovala 26. místo. Nejlepší výkon své kariéry si připravila do Paříže.

V šestičlenném finále předvedla naprosto suverénní výkon. Z padesáti střel minula jen pět, z toho navíc dvě v situaci, kdy už měla zlato jisté. Výkonem 45 rodačka z hlavního města Guatemaly překonala o dva body olympijský finálový rekord Zuzany Rehák-Štefečkové z Tokia. Slovenská obhájkyně prvenství na svou čtvrtou olympijskou medaili nedosáhla, skončila dvanáctá v kvalifikaci.

"Jsem strašně šťastná, nedokážu pochopit, jestli se tohle skutečně děje. Je pro mě čest tady být, protože nebylo lehké se sem dostat," uvedla Ruanová, jež by ráda svým úspěchem přitáhla ke sportovní střelbě v Guatemale více lidí. "Máme tam jen jednu střelnici, takže doufám, že náš sport zpopularizuju a bude ho zkoušet více lidí."

Zdroj
ČT sport, ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články