Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

OBRAZEM: Osm dní před začátkem Her byla v Paříži oficiálně otevřena olympijská vesnice

Olympijská vesnice je oficiálně v provozu. Osm dní před začátkem Her ji organizátoři v Paříži otevřeli a už během čtvrtku do ní podle nich dorazí několik stovek sportovců.

Vesnice, která se rozkládá na 52 hektarech, pojme téměř 14 500 lidí. "Jsme připraveni," uvedl zástupce generálního manažera vesnice Augustin Tran Van Chau podle agentury AFP.

Také podle šéfa české olympijské výpravy Martina Doktora je olympijská vesnice na příjezd sportovců nachystaná. "Z těch, co pamatuji, je připravená nejlépe. A je doopravdy hezká, žádné sídliště paneláků, vznikla tu různorodá a pestrá čtvrť. A je také příjemné, že olympionici mají možnost po ulicích chodit jako první a vyzkoušet si komfort bydlení, které tu pak zůstane," konstatoval Doktor na webu českého olympijského týmu.

Hry začnou 26. července a do 11. srpna se na nich představí zhruba 11 tisíc sportovců z více než 200 zemí.

Do Paříže ve čtvrtek odletí i první čeští reprezentanti, mistři světa v plážovém volejbalu Ondřej Perušič a David Schweiner a světová šampionka v lukostřelbě Marie Horáčková.

Zástupci české výpravy do poslední chvíle prostředí zvelebovali, pořídili kvůli tomu i hrábě, lopatu, motyčku a strunovou sekačku. "Tu jsme na olympijských hrách pořizovali poprvé. Už jsem třeba v Riu spravoval sprchový kout, ale trávu jsem ještě nesekal," řekl s úsměvem Doktor.

"Hodně také dbáme na výzdobu společných prostor, aby se sportovci cítili jako doma. A vnímali sounáležitost s olympijským týmem. Dost často používáme grafiku, která zahrnuje fotky olympijských vítězů, momentky z minulých Her. V letošním případě jsme použili samozřejmě také propojení s Paříží 1924," pokračoval dvojnásobný olympijský vítěz v rychlostní kanoistice z Atlanty 1996.

Účastníci Her budou mít k dispozici i tradiční velkou jídelnu, která vydá 600 tisíc pokrmů denně. "A bude tu i řada stánků s drobným občerstvením, které jsou udělané v klasickém francouzském stylu. To je také moc milý detail," dodal Doktor.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články