Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Německé basketbalistky míří při své olympijské premiéře do čtvrtfinále

Čtvrtfinále olympijského turnaje nemine ani reprezentantky Německa, které i přes absenci jedné z hlavních opor Nyary Saballyové porazily Japonky 75:64. O první místo ve skupině  C vyzvou v neděli suverénní obhájkyně zlata z USA. Vítězky předchozích sedmi olympiád zdolaly Belgičanky 87:74 a svou neporazitelnost pod pěti kruhy prodloužily už na 57 zápasů. Naopak Kanaďanky na svoji první výhru stále čekají, po domácí Francii padly 65:70 s Austrálií.

Radost německých basketbalistek po postupu do olympijského čtvrtfinále
zdroj: Reuters autor: Brian Snyder

Bývalá pivotka USK, jež hrála za tým českého mistra v uplynulé sezoně, nenastoupila kvůli otřesu mozku. Zranění utrpěla v úvodním duelu při srážce se spoluhráčkou.

Při její absenci se zaskvěla její starší sestra a další hráčka zámořské ligy WNBA Satou Saballyová, jež se pod výhru podepsala 33 body.

Němky napodobily mužské kolegy a úřadující mistry světa, kteří mají po dvou zápasech také jisté play-off. Už ve středu si čtvrtfinále zajistily Srbky a Španělky.

Tým kolem hvězdné Emmy Meessemanové se do Američanek v bouřlivé atmosféře pustil nebojácně a v závěru první čtvrtiny dokonce vedl o čtyři body.

V dalším průběhu měly mírně navrch hráčky USA v čele s Breannou Stewartovou, která byla s 26 body nejlepší střelkyní zápasu.

A'ja Wilsonová přispěla k vítězství, které Američankám zajistilo v předstihu postup do čtvrtfinále, 23 body a 13 doskoky.

Na druhé straně nasbírala Meessemanová 24 bodů. Belgičanky po úvodním nezdaru s Německem utrpěly další porážku.

Utkání na fotbalovém stadionu v Lille sledovalo přes 25 tisíc diváků, z nichž většina dorazila z nedaleké Belgie.

Ve skupině B napravily úvodní nečekané zaváhání s Nigérií Australanky a Kanadu v repríze loňského souboje o bronz na mistrovství světa porazily 70:65.

Rozehrávačka Sami Whitcombová se na tom podílela 19 body a deseti asistencemi. Opora USK Praha Ezi Magbegorová zaznamenala 10 bodů.

Nejlepší australské střelkyni se vyrovnala v kanadském dresu další zástupkyně WNBA Bridget Carletonová, čtvrtý tým z MS se ale po předchozím nezdaru s domácí Francií ocitl po druhé porážce na prahu vyřazení.

Nigérie další překvapení nepředvedla a domácímu výběru podlehla o 21 bodů. Valériane Ayayiová z USK Praha přispěla k vítězství obhájkyň bronzových medailí sedmi body. Nigérii nepomohlo 18 bodů nejlepší střelkyně zápasu Ezinne Kaluové.

Výsledky basketbalu žen:

Skupina B: Austrálie – Kanada 70:65 (18:16, 38:32, 51:44), Francie – Nigérie 75:54 (24:20, 38:31, 54:39).

Skupina C: Německo – Japonsko 75:64 (21:16, 42:36, 59:49), USA – Belgie 87:74 (23:23, 46:38, 60:53).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články