Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Myslela na konec, teď se řadí k největším legendám. Miluju jen dělat salta, říká o sobě Bilesová

Po minulé olympiádě v Tokiu americký gymnastický fenomén Simone Bilesová myslela, že se k závodění již nikdy nevrátí. Psychické problémy však sedmadvacetiletá rodačka z Columbusu porazila a ve čtvrtek pod pěti kruhy přidala své šesté olympijské zlato, čímž vyrovnala Věru Čáslavskou a právem tak patří po bok největších sportovních hvězd. Ona sama však o sobě takto neuvažuje.

Simone Bilesová
zdroj: Reuters autor: Jack Gruber

"Před třemi lety jsem si myslela, že kvůli tomu všemu, co se stalo, už na gymnastický koberec nikdy znovu nevkročím," uvedla Bilesová po dalším velkém triumfu. "Ale s pomocí trenérů jsem se vrátila do tělocvičny a pracovala jsem tvrdě duševně i fyzicky. Jsem na sebe hrdá za to, kolik práce jsem do toho dala. A že jsem se nikdy nevzdala," prohlásila gymnastka, která měla po Tokiu dvouletou závodní pauzu.

Na minulé olympiádě před třemi lety sice Bilesová získala stříbro a bronz, jinak ale v jejím průběhu vzdala většinu svých soutěží. Šlo o důsledek dřívějšího skandálu bývalého lékaře reprezentace Larryho Nassara, který ji a další ženy včetně několika gymnastek zneužíval. Nassar za to byl v roce 2018 odsouzen v několika procesech k více než 300 letům vězení. Bilesová přitom nezávodila rok a půl už před OH v Tokiu.

Když jedna z největších hvězd současného sportovního světa získala jako třetí gymnastka historie po Larise Latyninové a Věře Čáslavské druhé olympijské zlato ve víceboji, neopomněla připsat zásluhy svému terapeutovi. Mluvila s ním ve čtvrtek ráno a pomohl jí k tomu, aby zůstala klidná a soustředěná i pod intenzivním tlakem. "Ujišťuji se tak, že jsem psychicky v pohodě. A myslím, že to pak můžete vidět i na soutěžním koberci," pochvalovala si Bilesová.

Kdyby tomu tak nebylo, jen sotva by v už tak obtížné roli hlavní favoritky na zlato ustála nápor, pod jaký ji dostávala svými výkony stříbrná Brazilka Rebeca Andradeová. "Už nikdy nechci soutěžit s Rebecou. Jsem z toho fakt unavená. Je naprosto fenomenální a stále mi dýchá na záda. Nikdy jsem neměla soupeřku, která by byla tak blízko," ocenila Bilesová. "Dostala ze mě úplně to nejlepší a já jsem musela být na špičkách. I když je to stresující, mám ten pocit ráda. Jsem hrdá na to, jak jsem to zvládla."

Držitelka 39 medailí z olympijských her a mistrovství světa je nejdekorovanější gymnastkou historie. I proto si může bez ostychu dovolit nosit na krku náhrdelník s blyštivou kozou, pro kterou je v angličtině vyhrazené slovíčko "goat". A zkratka GOAT (nejlepší v historii) se v posledních letech čím dál více používá v souvislostech s největšími sportovními esy. Trojrozměrný přívěšek Bilesové je posázený 546 diamanty. Američanka ho ve čtvrtek hrdě vystavovala se zlatou medailí.

"Můj GOAT náhrdelník je něco jako taková óda... Přijde mi šílené, že jsem zmiňována v souvislostech s těmi nejlepšími sportovci všech dob, protože já si o sobě myslím, že jsem prostě Simone Bilesová z města Spring v Texasu, která jen miluje dělat salta," uvedla Bilesová.

Olympijskou sbírku šesti zlatých, jedné stříbrné a dvou bronzových medailí bude moci navíc ve francouzské metropoli ještě rozšířit. Má před sebou další tři starty na přeskoku, kladině a prostných. Lze očekávat, že je opět absolvuje před vyprodanou halou Bercy. "To nejtěžší mám za sebou, teď je na čase si to užít," řekla s úsměvem Bilesová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články