Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Medailový sen se rozplynul. Omarov si poranil achilovku a do Paříže nepojede

Artur Omarov přišel kvůli zranění achilovky o účast na olympijských hrách v Paříži. Český zápasník se zranil v tréninku před odletem do dějiště Her a je po operaci. Kvůli zranění ruky už přišla o start pod pěti kruhy také tenistka Markéta Vondroušová, která měla obhajovat stříbro z minulé olympiády v Tokiu. Počet českých sportovců pro Paříž se tak snížil na 111.

Artur Omarov
zdroj: czech-wrestling.cz

"Artur je po operaci achilovky. Stalo se to v úterý večer na tréninku. Ruplo to při úplně běžné situaci. Myslel si, že je to jen nějaký problém v kotníku. Volal mi, že je tam nějaký problém a že to zaledoval, že to bude dobré. Pak absolvoval vyšetření, které potvrdilo toto zranění," uvedl pro Českou televizi trenér Omarova Václav Scheiner. "Ze závěru přípravy jsem měl velmi dobrý pocit. Příprava se nám podařila, jak jsme si naplánovali," dodal zklamaně.

Pětatřicetiletý Omarov, který získal loni bronz na mistrovství světa i Evropy, se těšil na svůj druhý start na olympijských hrách v kategorii do 97 kilogramů. Rodák z Tanty v Dagestánu reprezentuje Česko od roku 2010 a v Japonsku před třemi roky skončil jedenáctý.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Trenér o zranění Omarova: Stalo se to při běžné situaci

Zranil se v závěru posledního intenzivního zápasnického tréninku. Do Paříže měl naplánovaný odlet v úterý.

"Nyní Artur musí mít nohu fixovanou, standardně to trvá tři až šest týdnů. Je to smutné, ale je naprosto vyloučené, že by se mohl zapojit do olympijské soutěže," uvedl šéflékař českého olympijského týmu Jiří Neumann.

Omarov chtěl přidat ve Francii do své sbírky olympijskou medaili, sen se mu však rozplynul. "Informace o Arturově zranění a následné operaci mě velmi zasáhla. Je to neuvěřitelně smutná zpráva pro něj samotného, pro český zápas a troufám si tvrdit, že i pro český sport. Vnímám to jako ohromnou sportovní tragédii," prohlásil předseda Svazu zápasu České republiky Robert Mazouch.

"Je mi nesmírně líto, že Artur nezavrší svoji sportovní cestu na olympijských hrách v Paříži, kde měl ambice i výkonnost na to, reálně bojovat o olympijskou medaili, která mu jediná ve sbírce chybí," navázal Mazouch.

"Pro mě je Artur velký šampion, jenž pro český zápas a sport udělal úžasné věci, na které jsme nesmírně pyšní a hrdí. V tuto chvíli mu chci hlavně popřát, ať je brzy zdravotně v pořádku," dodal.

Další ztráty v českém týmu litoval i šéf olympijské výpravy Martin Doktor. "Všechny nás moc mrzí, že si Artur nemůže v Paříži splnit svůj sen. Teď mu ale držíme pěsti, aby se co nejdříve dal do pořádku," řekl Doktor.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články