Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Ledecká má rekordní třináctou medaili, Američanky ale ve štafetě nestačily na Austrálii

Američanka Katie Ledecká získala třináctou olympijskou medaili a osamostatnila se na pozici nejúspěšnější plavkyně všech dob, o kterou se od středy dělila s krajankou Jenny Thompsonovou. Po druhém místě USA v kraulařské štafetě na 4x200 metrů má Ledecká pod pěti kruhy bilanci osm zlatých, čtyři stříbrné a jednu bronzovou medaili.

Katie Ledecká (uprostřed)
zdroj: USA TODAY Sports autor: Rob Schumacher

V historickém ženském pořadí je před Ledeckou jen sovětská gymnastka Larisa Latyninová, devítinásobná olympijská vítězka.

Osmé zlato získala sedmadvacetiletá Američanka v Paříži ve středu, kdy jednoznačně ovládla nejdelší kraulařskou trať 1500 metrů.

Závod vyhrály Australanky, v jejichž sestavě se sešly pařížské kraulařské šampionky Mollie O'Callaghanová s Ariarne Titmusovou.

O'Callaghanová už má ve francouzské metropoli tři zlaté: vyhrála 200 metrů volný způsob a byla i členkou vítězné kraulové štafety na 4x100 metrů.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
McIntoshová vyhrála 200 m motýlek, znakař Kós vyplaval první zlato pro Maďarsko
Dostupnost videa skončí: 05.08.2024 00:53

Sedmnáctiletá Kanaďanka Summer McIntoshová vyhrála 200 metrů motýlek a v Paříži má třetí medaili, z toho druhé zlato.

Američanka Regan Smithová obhájila stříbro, čínská vítězka této disciplíny z Tokia Čang Jü-fej dohmátla třetí.

McIntoshová už vyhrála polohový závod na 400 m, druhá byla na kraulové čtyřstovce. V disciplíně, v níž už je dvojnásobnou mistryní světa, začala pomaleji než Čang Jü-fej, nakonec ale zvítězila bezmála o sekundu. Čang Jü-fej má už sedmou olympijskou medaili, Smithová pátou.

A stříbro získala i její jihoafrická jmenovkyně Tatjana Smithová, která po triumfu na 100 metrů prsa marně útočila na double.

Na dvojnásobné trati prohrála o 36 setin s Američankou Kate Douglassovou, která dosud sbírala úspěchy především v polohovkách.

Také z Tokia si Tatjana Smithová odvezla první a druhé místo, jen v "opačném gardu". Kristýna Horská byla v disciplíně, v níž má zlato z evropského šampionátu, v semifinále patnáctá.

Znakařskou dvoustovku vyhrál loňský mistr světa Hubert Kós z Maďarska. Dlouho vedoucí Řek Apostolos Christu na něj ve finiši nestačil, přitom před závěrečnou padesátkou měl ještě více než sekundový náskok. Stříbro nakonec uhájil o tři setiny.

Kós získal v Paříži první maďarské plavecké zlato. K tomu ve středu mířil Kristóf Milák ve finále na 200 metrů motýlek, jenže neodolal drtivému závěru domácího hrdiny Léona Marchanda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články