Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Krpálek: Zaspal jsem, soupeř byl zkrátka lepší

Lukáš Krpálek po svém neúspěšném vystoupení smutně hodnotil důvody své porážky. V čem byl podle něj Japonec Tacuru Saitó lepší a co šlo udělat lépe?

Lukáš Krpálek a jeho trenér Petr Lacina
zdroj: ČTK / Profimedia

"Bohužel jsem prostě udělal chybu, na kterou jsme víceméně byli připravení, doplatil jsem na to. Věděli jsme, co dělá. Nesmím v tomhle zůstat stát. Bohužel jsem zastavil, nechal jsem ho vlézt do chvatu a bohužel tím, že má tu hmotu, kterou má, tak to tam dokáže dotáhnout," řekl Krpálek.

Saitó, jehož hmotnost dosahuje až 170 kilogramů, jej hodil po minutě a půl na zem a technikou uči mata ukončil zápas. "Aktivní jsem byl, ale bylo hrozně těžké celou tu hmotu rozhýbat, nějakým způsobem na tom pracovat. Nějaké suprové momenty tam byly," uvedl.

"Snažil jsem se mu sundávat tu jeho dominantní ruku. To se dařilo dobře, dokonce se mi několikrát podařilo nastoupit a vychýlit ho. Ale bohužel tam přišel okamžik, kdy si chytil úchop a bohužel nastoupil do uči maty, kterou má skvělou. To je judista, který i přesto, že váží sto sedmdesát kilo, má techniku i celkově pohyby nádherné. Bohužel to dopadlo, jak to dopadlo," litoval Krpálek.

Nepodařilo se mu se soupeřem vydržet déle a unavit ho. "Chtělo to minimálně minutu kolem něj běhat. Jenže on na to byl samozřejmě připravený, snažil se dělat maximum, abych kolem něj neběhal a nepracoval v úchopu, což mu nesedí. Byl na to skvěle připravený a bohužel dneska byl lepší," prohlásil Krpálek.

Váhu jsem měl suprovou

Pod pěti kruhy musel strávit první porážku od Londýna 2012. Tam prohrál ve čtvrtfinále s Rusem Tagirem Chajbulajevem a následně v opravách s Nizozemcem Henkem Grolem. "Tady vím, že jsem se ani pořádně do toho zápasu nedostal. Měli jsme to nějakým způsobem připravené, soupeře si prostě unavovat a postupně to rozjíždět. Londýn samozřejmě mrzel opravdu hodně a dlouho, ale tam jsem od začátku Chajbulajeva drtil. Věděl jsem, že jsem ho měl porazit a mohl jsem ho porazit. Bohužel jsem tam udělal chybu a prohrál, teď to bylo trošičku jiné," podotkl Krpálek.

Sám šel do soutěže s váhou 113,5 kilogramu. "Samozřejmě na takové závodníky, jako je Saitó, by člověk potřeboval mít mnohem víc, aby takové nástupy nebo chvaty ustál. Takový člověk, když nastoupí do stotřináctikilového, má prostě co dělat, aby to nějakým způsobem ustál nebo to eliminoval, aby ho nehodil na ipon. Jinak si myslím, že ta váha byla suprová. Kdyby měl člověk soupeře někde mezi 130, 140, tak by to bylo trošičku jiné. Ale asi je to jedno," hlesl zklamaně.

Lukáš Krpálek (v modrém kimonu) končí na olympijských hrách v Paříži
zdroj: Reuters

Porážka ho bude bolet dlouho. "Já vím, že mi spousta lidí před olympiádou říkalo, že nemám už komu co dokazovat. Kdyby to nevyšlo, tak už se povedlo spoustu věcí. Nicméně já jsem prostě chtěl vybojovat medaili, nechat tady všecko. Tělo na to připravené bylo. Příprava byla skvělá i jsem se cítil v zápasech dobře, bohužel člověk někdy udělá chybu a bohužel prohraje," podotkl.

Nad nejbližší budoucností nebyl připravený hned po svém olympijském vystoupení přemýšlet. "Popravdě úplně nevím. Všecko jsem směřoval k tomuhle dni a nepřemýšlel jsem nad tím, co bude, až to bude za mnou. Rozhodně si budu chtít odpočinout, protože to bylo všechno dlouhé. Ta příprava a všecko, co člověk musel objezdit. Kvalifikace byla dlouhá. Nevím. Rozhodně teď pojedu za rodinou navštívit ji na Vysočinu, trošičku si odpočinout, a co bude dál, to uvidíme," dodal třiatřicetiletý Krpálek.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články