Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Juška: Věděl jsem, že ten výkon v sobě mám. Na takové soutěži nemůžete nejet na hranu

Radek Juška se po nepovedeném mistrovství Evropy, kde skočil jen 772 centimetrů, pustil do důsledné přípravy a tvrdého tréninku, to vše s vidinou olympijských her v Paříži. Odměnou mu je finále, které si vysloužil pokusem dlouhým 815 centimetrů. Sedmý muž loňského mistrovství světa přiznal, že kvalifikační výkon předčil jeho očekávání.

Radek Juška s trenérem Josefem Karasem
zdroj: ČTK/Profimedia autor: Jaroslav Svoboda

"Ten výkon v sobě mám, ale nevěřil jsem, že zrovna v tuto chvíli. Věřil jsem si, dejme tomu, na 795, 800, že bych mohl dát. Ale tohle bylo geniální, nové," rozplýval se český rekordman.

Po úspěšném pokusu z něj vytryskly emoce, klečel, objímal se s trenérem. "Muselo to jít ven. Po osmi letech znovu na olympiádě a rovnou do finále. Takže tam nebylo zbytí," poznamenal jednatřicetiletý dálkař.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Juška: Nemám slov, je to sen. Skok si nepamatuju, ale dráha je skvělá
Dostupnost videa skončí: 07.08.2024 12:11

Ve venkovní sezoně se přitom zatím trápil. Sice ji zahájil na Diamantové lize v Dauhá větrným výkonem 794 centimetrů, ale pak skákal hluboko pod osm metrů. Absolvoval i krevní testy, aby zjistil příčinu poklesu formy. "Nakonec jsme zjistili, že když jsem byl na Kanárech, neudělali jsme úplně práci, co byla potřeba. Co se týče rychlosti, hlavně kvůli nějakým zdravotním problémům. Takže to byl asi takový ten háček," řekl svěřenec Josefa Karase.

Po kontinentálním šampionátu absolvoval dvouměsíční náročný tréninkový blok. "Nebudu lhát, padal jsem na hubu. Ale vyplatilo se to," řekl Juška. "Potřebovali jsme dodělat tu práci, kterou jsme neudělali na začátku sezony, ze které člověk potom čerpá. Takže byli jsme dvakrát na soustředění v Harrachově, člověk tam naběhá kupu schodů a všeho. Bylo toho hodně," dodal.

Juška trenérovi říkal, že mu dávky připadají drsné. "On říká: 'Buď to zvládneš a vylítne to. Anebo to nezvládneš a zraníš se.' Takže to fakt bylo na hraně. Ale pokud chce člověk podávat nějaký výkon, tak asi nemůže na takové soutěži nejet na hranu," uvedl český dálkař.

Počítá s tím, že po návratu z olympijské Paříže se bude muset doma hodně věnovat rodinným povinnostem, které poslední dva měsíce zanedbával. Jeho přítelkyně ho překvapila a přijela za ním před kvalifikací do Paříže.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články