Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hry 33. olympiády byly slavnostně zahájeny, štafetu oficiálně převzala Paříž

Olympijské hry se potřetí v historii a po sto letech vrátily do Paříže. V hlavním městě Francie proběhlo za deštivého počasí na řece Seině slavnostní zahájení Her 33. olympiády. Sportovní událost roku navazuje na poslední letní svátek v Tokiu v roce 2021, jenž se konal vzhledem ke koronavirové pandemii s ročním zpožděním.

Na Seinu se vydalo postupně 85 lodí, které pojmuly samostatné či sjednocené výpravy. Ta česká byla jednou z vyvolených, jež si mohla užít vlastní vyjížďku. Reprezentanti tak mohli exkluzivně předvést nástupovou kolekci, která v některých zahraničních médiích sklidila obdiv.

Olympijský oheň v podobě velkého hořícího balónu poté společně zapálili v Tuilerijské zahradě bývalá atletka Marie-José Pérecová a judista Teddy Riner.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Olympijský oheň společně zapálili Marie-José Pérecová a Teddy Riner
Dostupnost videa skončí: 29.07.2024 23:46

Českými vlajkonoši byli mistryně světa v lukostřelbě Marie Horáčková a dvojnásobný olympijský šampion v judu Lukáš Krpálek.

"Byl to krásný pocit na lodi být. Myslím, že na nás dýchla atmosféra, že jsme fakt tady na olympiádě. Trošku nám to pokazil déšť, i ta vlajka potom byla hrozně těžká. Byla jsem ráda, že to tam Lukáš pevnou rukou držel," řekla Horáčková. "Přestože počasí moc nevyšlo a celou dobu nám propršelo, tak jsme si to i tak užili," doplnil Krpálek.

Na pozvání francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, jenž pronesl protokolem předepsanou větu a oficiálně Hry zahájil, se slavnostního ceremoniálu zúčastnil i předseda vlády Petr Fiala.

Jako první se na řeku vydali tradičně Řekové. Defilé výprav organizátoři prokládali kulturními vystoupeními. Nejprve se představila americká zpěvačka Lady Gaga, následovaly například kankánové tanečnice či francouzská metalová skupina Gojira. Závěrečné výpravy tvořili pořadatelé příštích letních olympijských her Australané a Američané, jako úplně poslední pluli domácí Francouzi.

Mezi výpravami scházeli zástupci ruské a běloruské národnosti, které Mezinárodní olympijský výbor kvůli válečné agresi na Ukrajině z defilé vyloučil.

Ceremoniál mělo na březích Seiny sledovat původně 600 tisíc lidí, organizátoři počet snížili zhruba na polovinu. Na bezpečnost dohlíželo 30 tisíc policistů a četníků, posílených o 15 tisíc vojáků. Mimo stadion se zahajovací ceremoniál konal prvně v historii.

Paříž hostila olympijské hry poprvé v roce 1900, podruhé před sto lety v roce 1924. Letošní vydání je historické také proto, že Hry budou genderově takřka vyvážené – představí se na nich zhruba stejný počet mužů i žen.

Zdroj
ČT sport, ČTK, independent.co.uk, harpersbazaar.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články