Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tipsport ELH 2024/2025

Horáčková a Li trénují na olympijský mix. Je to živější střílení, říkají a hecují se i zvláštní sázkou

Po šestnácti letech bude mít česká lukostřelba na olympijských hrách zastoupení ve třech disciplínách. V mužském, ženském i smíšeném závodě. Postarali se o to Marie Horáčková a Adam Li. Momentálně ladí formu pro soutěž mixů v kategorii reflexní luk na soustředění v Prostějově a pro odlehčení vymýšlí i sázku mezi sebou pro Hry v Paříži.  

Čeští lukostřelci Marie Horáčková a Adam Li vše směřují k olympiádě v Paříži
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Horáčková závodila už v Tokiu, kde obsadila 33. příčku, na olympiádě bude podruhé. Loni v srpnu v Berlíně se stala mistryní světa a využila hned první příležitosti kvalifikovat se do Paříže. Pohlíží na ni soupeřky nyní jinak?

"Vleče se to vlastně celou sezonou, prolíná se to. Mnohem větší respekt cítím vůči tátovi od jiných trenérů. Také od Korejců a jiných špičkových trenérů, kteří ho zdraví, podají si s ním ruku a smějí se na sebe. Moc si nepopovídají, protože taťka neoplývá angličtinou, ačkoliv dost rozumí. Respekt tam cítím, na druhou stranu, když jsme na střelecké lajně, tak mě soupeřky chtějí víc skalpnout. Když to udělají, je to takový větší zadostiučinění," myslí si Horáčková.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Lukostřelci Horáčková a Li o ambicích na OH i soutěži mixů

Kromě individuálního závodu jí přibyla další soutěž. O účasti v mixu se rozhodlo teprve před několika týdny, když si Li vystřílel místenku v rámci kvalifikačního závodu v Antalyi. 

"Velký tréninkový plán v sezoně byl nastavený právě do června do Světového poháru v Antalyi. Tato část přípravy, těsně před Paříží, je velice specifická. Rozhodně jsme ji neměli připravenou už v březnu. To, že tady v Prostějově můžeme trénovat spolu, je, myslím, i plus pro nás dva do individuálních soutěží," říká šestadvacetiletá rodačka z Plzně. 

Li si přeje déšť a vítr při soutěži

Lukostřelec s čínskými kořeny Li se v Antalyi blýskl výborným výkonem. O pět postupových míst do Paříže se ucházelo 114 lukostřelců a on se mezi vyvolenou pětku dostal. "Nechci úplně tvrdit, že jsem s tím počítal, ale určitě jsem se o to snažil. Byl to hlavní cíl této sezony, tak nějak člověk počítal i s variantou, že se tam dostane," povídá Li.

Střílí za olomoucký klub, pro který jde také o velký úspěch, a předseda klubu Tomáš Valenta reprezentačnímu lukostřelci na uvítanou po návratu z Turecka přichystal svíčkovou. "Jsem za to velmi rád. Všichni jsme to společně oslavili," uvedl Li, který se dostal na maximální nástřel 671 bodů.

Pro olympijský závod si paradoxně přeje horší počasí, které by mu sedělo. "Já jsem v tomto trochu sadista. Představoval bych si, kdyby trochu foukalo, pršelo, sem tam i nějaké kroupy. To by bylo úplně perfektní, ale bez bouřky, to by nám soutěž stopli," usmíval se.

Speciální sázka

Soutěž mix týmů se přidala do olympijského programu až v Tokiu, takže jde o poměrně novou soutěž. Jak probíhá? "Každý z nás má dva šípy. Sčítají se nám čtyři šípy dohromady, střídáme se na metě, což je ta střelecká čára, ze které střílíme. Jeden přijde, odstřílí jeden šíp, vrátí se zpátky. Jde druhý, odstřílí jeden šíp, vrátí se zpět. Střídáme se," vysvětluje Horáčková. 

Společně si Horáčková a Li vyzkoušeli týmovou disciplínu už na Evropských hrách v Krakově, kde skončili devátí. "Řekla bych, že je to takové víc živé střílení. Trochu jiné, než když střílí každý sám za sebe. Hraje tam hodně roli i to, že se podporujeme. Můžeme dávat nějaké rady o větru nebo si hodně říkáme spíš psychologické povely, abychom dokázali toho druhého udržet v nějaké bublině, aby dobře vystřelil," dodává Horáčková, která v Antalyi na Světovém poháru obsadila deváté místo. 

Li by v Paříži pochopitelně chtěl do olympijského finále, pokud se mu to podaří, splnění sázky s reprezentační parťačkou Horáčkovou bude na stole. "Adam sem na soustředění přivezl celý kufr s nafasovaným olympijským oblečením. Vytáhla jsem jeden kousek, který v dámském kufru není, a to jsou legínové kraťasy. Adam řekl, že si je na sebe v životě nevezeme. Pak jsem mu řekla, že uvidíme a bude nějaká forma sázky. Když se dostane do finále, tak v nich půjde střílet," smála se Horáčková. 

A ambice v mixu? "Bude v první řadě dost těžké se probojvat jen do těch eliminačních soubojů. Z kvalifikační části postupuje pouze šestnáct týmů a myslím, že jich je přes pětadvacet, nevím přesné číslo. První krok bude dostat se do eliminací a potom uvidíme, na koho narazíme," dodala Horáčková. "Kolikrát se nám podařilo už přestřílet i větší favority, než jsme byli my," připomněl Li.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články