Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Dojezd už byl za odměnu, zářil Fuksa. A co bude dál? Dva dny volna a jdu znovu makat

Martin Fuksa, olympijský vítěz. Český rychlostní kanoista nezklamal a ve finále závodu na 1000 metrů jasně zvítězil. Jak probíhala jeho cesta ke zlatu? A dokázal si vědomí triumfu užít v závěrečných metrech? 

Martin Fuksa
zdroj: ČTK / Profimedia

"Jsem tedy olympijský vítěz?" ptal se v cíli kilometrového závodu Martin Fuksa. Zlato mu skutečně patří – a je to zlatá medaile z kategorie suverénních. Český kanoista měl za sebou soupeře prakticky po celou trať. O jeho triumfu nebylo sporu.

Fuksa odjížděl poražený z Ria před osmi lety, neuspěl ani v roce 2021 v Tokiu. Až ve Francii se dočkal. "Ty kráso! Takových let čekání a teď je to tady. Asi mi to dojde až později," líčil nymburský rodák v cíli. "I jsem si poslední metry užíval ten pocit, že v olympijském finále jedu na prvním místě," dodal.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Fuksa: Po takových letech čekání je to tady. Nedochází mi to
Dostupnost videa skončí: 12.08.2024 14:00

Po dvou pátých místech se konečně dočkal, a to ve chvíli, kdy na české olympijské výpravě už ležel pořádný tlak – medaile totiž získali pouze bronzoví kordisté a zlatý pár Kateřina Siniaková, Tomáš Macháč. Fuksa nyní přispěchal s třetím cenným kovem.

"Snažil jsem se to neřešit. Pomohlo mi, že jsem od všeho dění byl odstřihnutý. Olympijská atmosféra mě vždycky sebrala, ale nyní jsem věděl, že už nemám potřebu si ji užívat, a soustředil jsem se čistě na výkon," popisoval své rozpoložení v posledních dnech. Nesemlely jej ani neúspěchy Jakuba Vadlejcha a Adama Ondry v jejich finále.

A konečně vše dokázal prodat. "Na vrcholných akcích umím jezdit dobře a chtěl jsem to jen předvést na té největší. A to se mi povedlo," řekl jednatřicetiletý závodník. "Říkal jsem si, že pokud chci být nejlepší, musím to 'nahulit' hned od začátku. Jen jednou jsem se podíval a oni (soupeři) nikde nebyli," usmíval se Fuksa.

"Poslední metry a dojezd do cíle? To už jsem si už jen užíval," radoval se v cíli závodu na 1000 metrů novopečený olympijský vítěz. A co přijde teď? "Dáme dva dny volna a jdeme zpátky makat," uzavřel.

Bratři Petr a Martin Fuksové
zdroj: ČTK / AP autor: Ebrahim Noroozi

Medaile věnovaná bratrovi

Martin Fuksa už rok věděl, že možná životní finále pojede v den bratrových šestadvacátých narozenin. "Jaký jiný dárek mu nadělit než tento. Já doufám, že z toho má radost a jednou si něco pověsíme na krk i spolu," uvedl jednatřicetiletý kanoista.

S mladším bratrem už dvakrát startovali na olympijských hrách. Ve čtvrtek v Paříži dojeli sedmí, od bronzu je dělilo 65 setin sekundy. "Brácha je úplně skvělej. Finále jsme jeli bombastický, fakt vyrovnaný a chyběl kousek. Kdo by to byl řekl. Tak se asi teď zaměříme víc na debla a splníme sen ještě jemu," přemítal Fuksa.

Cílem by mohly být olympijské hry v Los Angeles 2028. "Teď je třeba čas vrátit na sto procent své rodině a třeba se zaměřit čistě na toho debla. Nevím, kolik mám času, ale Los Angeles je v klidu. Sebastian (Brendel) tu jel v šestatřiceti. Myslím, si, že úplně v pohodě," doplnil.

Po návratu do Česka přijde zlatá olympijská medaile na stůl, kam si pokládá všechny čerstvě získané cenné kovy. Možná se tam ale dlouho neohřeje. "My máme za tři týdny mistrovství světa neolympijských disciplín, tak bych taky rád měl nějakou medaili tam. Tak doufám, že ji tam získám a hned ji vyměníme," přál si Fuksa.

Hlavně se těšil, až přiveze medaili ukázat do "nejlepší loděnice na světě", jak říká svému tréninkovému zázemí na Labi v Nymburku. "Doufám, že to všechny tam motivuje k tomu, aby makali a věřili, že když tomu dáte celý život a všechno, tak můžete dokázat velké věci. Doufám, že ti mladí kluci tohle uvidí a vezmou si ze mě příklad," dodal nově korunovaný král mezi kanoisty.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články