Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportfilm festivalové ozvěny 2024

Do koně se zamilovala, do šermířského se neoblékala zbytečně. A Versailles? Krása, libovala si Hlaváčková

Ostré slunce, v dáli zámek ve Versailles, kolbiště, planš pod nafukovací střechou, skládací bazén. Vše ústrojně rozprostřené v kouzelném parku. Pohádková neděle, cíl splněn, Desáté místo a úsměvy: moderní pětibojařky Lucie Hlaváčkové a možná ještě širší od jejího trenéra, olympijského vítěze Davida Svobody.

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková v olympijském finále
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Top desítka byl můj hlavní cíl, se kterým jsem do toho dneska šla," řekla po závodě v úplném závěru Her.

Vyšlo to. Po semifinále už cítila drobný úbytek sil, ale nestěžovala si. "Hlavně psychicky jsem do toho šla dobře naladěná," podotkla osmnáctiletá česká reprezentantka.

Nedělní finále odstartoval parkur. Už na opracovišti se nejevil výraznější problém, Hlaváčková, trenér Svoboda i jedenáctiletý valach Drution de L’Olivier zůstávali naprosto klidní.

"Měla jsem dneska úplně božího koně. Krásně jsme si sedli. Krásně nám vycházely vzdálenosti. Úplně jsem se zamilovala," libovala si Hlaváčková.

"Lucka si vylosovala koně, který tu v žádném kole nejel čistě – v přezkoušení pod majitelem i v kolech, které jeli pětibojařky a pětibojaři," doplnil Svoboda. "Tím ho nechci obviňovat, byl úplně zlatý. Nechal se krásně brát zpátky, ovládat dopředu, byl poslušný. Dobře ovladatelný a zkušený kůň," doplnil druhým dechem.

Soutěž běžela ráz na ráz, mezi disciplínami byly desetiminutové pauzy. Hlaváčková po dvou vítězstvích v bonusovém kole kordu jen prohodila, že tentokráte mělo smysl se do šermířského vůbec převlékat.

"Šerm dneska čtyři bonusové body, to je super." Pod nafukovací stříškou udělala dva moc pěkné zásahy.

Ze zadních pozic se pak prosmýkla při běhu se střelbou do desítky. A mohla si oddychnout, že svůj záměr splnila. Patnáct tisíc fanoušků, velkolepý výhled na královský zámek Ludvíka XIV. "Je to krása," dodala šťastná Hlaváčková.

"Moc se mi to líbilo a připomínalo mi to olympiádu v Londýně," zasnil se Svoboda.

Takový tuze pěkný olympijský debut. "Pětiboj ve Versailles je špica," glosoval Svoboda.

Sport se mění, ale kariéra pokračuje

Ale teď je otázka, co dál. Téměř u každého jiného sportu by si člověk řekl, že desáté místo v osmnácti je perspektivní výkon, který vede k nadějným vyhlídkám.

Jenže moderní pětiboj už nikdy nebude jako dřív. Místo parkuru se sportovci vydají do překážkové disciplíny. A sport se tak výrazně změní.

Zatím je všechno v mlze, byť Hlaváčková a Svoboda připouštějí, že další kariéra není v ohrožení. "Určitě budu pokračovat," hlásí reprezentantka.

"Jsme si jistí, že Lucie bude pokračovat, že to od příštího roku zkusí. No a ona i já uvidíme, jak to půjde a jak se nám to bude líbit," uzavřel Svoboda.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články