Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Dálkař Juška postoupil do olympijského finále, na centimetr splnil limit

Dálkař Radek Juška postoupil do finále, svým druhým kvalifikačním pokusem přesně splnil limit 815 cm. Svým skokem si vylepšil letošní maximum o 12 centimetrů. Druhý z českých reprezentantů Petr Meindlschmid zapsal 697 centimetrů a na svých prvních Hrách skončil v kvalifikaci.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Juška: Nemám slov, je to sen. Skok si nepamatuju, ale dráha je skvělá
Dostupnost videa skončí: 07.08.2024 12:11

Juška se vrátil pod pět kruhů po osmi letech. V Riu de Janeiro zůstal na 13. místě těsně před branami finále. Dnes se do něj dostal, poté co ve druhé sérii trefil na centimetr přesně postupový limit. Přitom letošní sezona mu zatím moc nevycházela, jediný osmimetrový skok předvedl ještě v halové sezoně v Ostravě.

Osmnáctiletý Meindlschmid při sedmém místě na mistrovství Evropy v Římě posunul osobní rekord na 803 cm, ale kvalifikace v Paříži se mu vůbec nepovedla.

Řecký mistr světa Tentoglu vyřešil kvalifikaci hned prvním skokem dlouhým 832 cm a dál je ve hře o obhajobu olympijského zlata, což v minulosti dokázal jen Carl Lewis.

Několik velkých soupeřů mu už odpadlo. Američan Jarrion Lawson, který má stříbro z mistrovství světa v roce 2017, třikrát přešlápl a do finále nepostoupili ani dva jeho krajani. Spojené státy, které mají v dálce mužů 22 z 29 zlatých olympijských medailí, nebudou mít v úterním finále zástupce.

Jíchová na červnovém mistrovství Evropy v Římě doběhla čtvrtá za 54,59. V olympijském rozběhu na 400 metrů překážek byla o 86 setin pomalejší. Znovu dostane šanci zabojovat o semifinále v opravách, což je letošní novinka.

Na dvoustovce nejrychlejší Thomasová, Jamajčanky limitují zranění

V rozbězích dvoustovky byla nejrychlejší Američanka Gabrielle Thomasová. Bronzová medailistka z Tokia a letošní jednička tabulek zaběhla čas 22,20. Také šampionka z poloviční trati Julien Alfredová, která v sobotu oslavila první medaili pro ostrov Svatá Lucie, snadno vyhrála svůj rozběh i s vypuštěným závěrem.

Jamajčanky v sobotu přišly o olympijskou neporazitelnost na stovce a ani na dvojnásobné trati to se sprinterskou velmocí z Karibiku nevypadá nijak nadějně. Elaine Thompsonovou-Herahovou o pokus o třetí olympijské zlato na dvoustovce v řadě připravilo už dříve zranění. Dvojnásobná mistryně světa Shericka Jacksonová nenastoupila k rozběhu.

Namále měl i jamajský obhájce zlata na 110 metrů překážek Hansle Parchment. V rozběhu skončil pátý a dál postoupil jako poslední jen časem. Zato Američan Grant Holloway, trojnásobný mistr světa, neponechal nic náhodě a předvedl nejlepší čas 13,01 sekundy.

Moc nechybělo a polská kladivářka Anita Wlodarczyková by už v kvalifikaci přišla o šanci získat unikátní čtvrté zlato v řadě. Limit nesplnila a do dvanáctičlenného finále postoupila z posledního místa. Nejlepší pokus předvedla trochu nečekaně Finka Krista Tervová, která zlepšila národní rekord na 74,79 metru. Jen o deset centimetrů méně zapsala kanadská mistryně světa Camryn Rogersová.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články