Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Co neminout v úterý: V jaké formě nastoupí Vadlejch? Rozjížďky čekají rychlostní kanoisty v čele s Fuksovými

V Paříži nastoupí další bedlivě sledovaná medailová šance české výpravy oštěpař Jakub Vadlejch. Na atletické dráze se představí i rekordmanka Kristiina Sasínek Mäki, do oprav vlétnou čtvrtkařky Tereza Petržilková, Lada Vondrová a Lurdes Gloria Manuel. Ve večerním finále se ve skokanském sektoru pokusí zopakovat úvodní skvělý výkon Radek Juška. Svůj start pod pěti kruhy si v rozjížďkách odbudou Martin a Petr Fuksovi či deblkajakáři Jakub Špicar a Daniel Havel. Přímý přenos z olympijského dění sledujte živě na ČT sport a ČT sport Plus.

Jakub Vadlejch
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Oštěp je disciplína, která českému sportu přinesla šest zlatých olympijských medailí. Sám Vadlejch přispěl před třemi lety stříbrem, když ho v Tokiu porazil jen Ind Níradž Čopra. Vedle toho má stříbro a dva bronzy z mistrovství světa. Prvním úkolem bude zvládnout dopolední kvalifikaci, což se mu při olympijské premiéře v roce 2012 v Londýně ani na mistrovství světa v Pekingu o tři roky později nepovedlo.

Od té doby ale už pokaždé uspěl, i když například v Riu de Janeiro až posledním hodem. Limit byl stanoven na 84 metrů, což Vadlejch při každém z pěti letošních startů přehodil. Na mistrovství Evropy v Římě získal zlato, když posledním pokusem předstihl Němce Juliana Webera.

Večer bude na Stade de France korunováno dalších pět olympijských vítězů v atletice a finále dálky bude mít českou stopu zásluhou Radka Jušky, který se v kvalifikaci zlepšil na 815 centimetrů. Lepší byl jen řecký olympijský vítěz a mistr světa Miltiadis Tentoglu.

Ten je i pro finále jasným favoritem, na mistrovství Evropy v Římě skočil hned dvakrát 865 cm, což byly nejdelší skoky za posledních pět let. Pokud mu obhajoba vyjde, bude teprve druhý po Carlu Lewisovi, který olympijskou dálku vyhrál celkem čtyřikrát.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Juška: Nemám slov, je to sen. Skok si nepamatuju, ale dráha je skvělá
Dostupnost videa skončí: 07.08.2024 12:11

Ve finále běhu mužů na 1500 metrů se o zlato stejně jako loni na mistrovství světa v Budapešti utkají především Nor Jakob Ingebrigtsen, který má v plánu zlatý double v kombinaci s během na 5000 m, a jeho přemožitel z mistrovství světa Brit Josh Kerr. Zamíchat kartami může ale také někdo z afrických běžců, například Keňan Timothy Cheruiyot, který se mezi ně vklínil už v Tokiu.

Na atletickém oválu bude o postup z rozběhu usilovat česká rekordmanka na 1500 m Kristiina Sasínek Mäki. V Tokiu byla ve finále třináctá, ale letošní nejlepší čas 4:05,62 z Chorzówa jí moc šancí nedává. Reparát budou v opravných bězích skládat čtvrtkaři i sprinteři na 200 metrů, včetně trojice českých reprezentantek Petržílková, Vondrová a Manuel.

Vykročí Fuksa k vysněné medaili?

Trojnásobný mistr světa v rychlostní kanoistice Martin Fuksa zahájí své třetí účinkování na olympijských hrách v deblkánoi společně s o pět let mladším bratrem Petrem. Tuhle spolupráci si zkusili už před třemi lety v Tokiu a bylo z toho desáté místo. Loni na mistrovství světa v Duisburgu se posunuli o dvě místa výš a při loňské generálce v Paříži byli dokonce druzí za čínskou dvojicí Liou Chao a Ťi Po-wen. Hlavní tratí zkušenějšího z bratrské dvojice bude kilometr na singlu, který začne ve středu.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rychlostní kanoisté bratři Fuksovi míří do Paříže

Podobnou výchozí pozici mají před rozjížďkami Jakub Špicar a Daniel Havel na deblkajaku. Oba patří ve startovním poli k nejzkušenějším. Havel má dva bronzy ze čtyřkajaku z Londýna a Ria de Janeiro, při tom druhém byl Špicar náhradníkem. Před šesti lety oba přesedli do deblkajaku a loni v Duisburgu skončili pátí. Z každé rozjížďky postoupí dvě lodě přímo do semifinále, zbývající čtyři pojedou odpoledne čtvrtfinále.

V míčových sportech přituhuje

Olympijské skupiny jsou minulostí, nyní se hraje od nuly a o všechno. Zda svoji dosavadní suverenitu potvrdí americký "Dream Team" i proti Brazílii, se rozhodne od 21 hodin večer. Ještě před nimi své daleko vyrovnanější čtvrtfinálové duely sehrají Němci proti Řecku, Srbové s Australany a Francouzi s Kanadou.

Před branami semifinále stojí i volejbalistky a házenkářky.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články