Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Pětibojařka Novotná drží po kvalifikaci šermu výborné 4. místo

Skvělý vstup do moderního pětiboje zaznamenala česká reprezentantka Veronika Novotná, která v úvodní kvalifikaci šermu skončila na čtvrtém místě s bilancí 22 výher a 13 porážek. Při premiéře pod pěti kruhy má ideální pozici do bojů o finále. Ani teprve osmnáctiletá Lucie Hlaváčková se mezi konkurencí neztratila a drží 25. místo. Naopak se nedařilo mužům. Martin Vlach je 32. a Marek Grycz dokončil ještě o dvě pozice níže a v semifinále si nesmí dovolit další zaváhání.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Pětibojaři Vlach i Grycz byli po šermu zklamaní
Dostupnost videa skončí: 11.08.2024 15:59

Novotná v šermu získala 235 bodů a ztrácí 25 na vedoucí Elodie Clouvelovou z Francie, kterou na planši porazilo jen osm soupeřek. Česká reprezentantka byla spokojená s tím, že se neopakovaly po podařeném začátku výpadky, jak se jí to stávalo v posledních turnajích před olympiádou. "Tentokrát jsem to zvládla udržet," řekla České televizi. Pochvalovala si také, jak se dokázala soustředit v bouřlivé atmosféře. "To může člověka tak moc vynervovat, že pak vůbec nedělá to, co umí... A to jsem zvládla, což je na tom výsledku vidět," dodala.

Hlaváčková do sobotního pokračování půjde s 205 body na kontě. "Stres, velká tribuna..., bylo to náročné v tomhle smyslu. Ale zabojovala jsem. Mohlo to být o něco lepší, ale to může být vždycky. Myslím si, že bude o co bojovat a těším se na zbytek závodu," uvedla osmnáctiletá pětibojařka.

Vlach, který obhajuje páté místo z Tokia, vyhrál na planši jen 12 soubojů a patří mu až 32. pozice. Získal 185 bodů. Grycz s šermířskou bilancí 10-25 má na chvostu pole spolu s dalšími dvěma soupeři ještě o deset méně. Nejlepší šermíři, Ukrajinec Oleksandr Tovkaj a Egypťan Ahmad Aldžandí, mají 245 bodů za 24 výher.

"Není to ani zdaleka to, v co jsem doufal. Je to špatný šerm a vzhledem k tomu, jak to máme v pětiboji postavený, tak se s tím závodí těžko," uvedl zklamaný Martin Vlach.  

"Zítra se pokusím neudělat žádnou velkou chybu a uvidím, jestli to bude stačit na finále, ale dobrý začátek to není," dodal s výhledem k semifinále, kde se k šermu přidají i ostatní disciplíny a stále půjde zaútočit na finále.

Semifinále mužů bude pokračovat v pátek parkurem, bonusovým kolem v šermu, plaváním a závěrečnou kombinací běhu se střelbou. Ze dvou osmnáctičlenných skupin vždy devět pětibojařů postoupí do sobotního finále, přičemž dnešní šerm se bude do finále započítávat. Ženy nastoupí do semifinále v sobotu, finále je na programu v neděli.

Nespokojený se svým výkonem byl i druhý český reprezentant Marek Grycz. "Šerm se mi úplně rozpojil, nevím, co se stalo. Na planši nefungovalo nic, co mi funguje běžně, takže z toho bude málo bodů. Nezbývá než zítra zabojovat, dát tam čtyři dobrý disciplíny a doufat, že to klapne do finále," řekl.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články