Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Český rekord padl, překonala jej Švábíková. Manuel končí v semifinále

Amálie Švábíková odjede z Paříže jako majitelka českého tyčkařského rekordu. Ten má nyní hodnotu 480 centimetrů. Česká atletka obsadila páté místo. V semifinále skončila čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel. Semifinále běhu na 110 metrů překážek ovládl trojnásobný mistr světa Američan Grant Holloway. Postoupil i obhájce zlata Hansle Parchment z Jamajky.

Amálie Švábíková vylepšila v olympijském finále v Paříži jedenáct let starý český rekord o čtyři centimetry a po překonání laťky na výšce 480 cm skončila pátá. To je zatím nejlepší výsledek pro české atlety na letošních Hrách.

Na plochu Stade de France nastoupil nebývale vysoký počet 19 finalistek. Chyběly britská držitelka bronzu z Tokia Holly Bradshawová i letošní jednička a halová mistryně světa Molly Cauderyová, které nepostoupily z kvalifikace. Výšku 470 centimetrů zvládlo jen devět tyčkařek. Švábíková uspěla na druhý pokus a v té chvíli byla osmá.

Další postupná výška 480 cm byla už o sedm centimetrů výš než osobní rekord Švábíkové z mistrovství republiky ve Zlíně. Na třetí pokus uspěla a z tabulek vymazala dosavadní rekord Jiřiny Svobodové (nyní Kudličkové) z roku 2013. Dosud největším úspěchem čtyřiadvacetileté skokanky bylo čtvrté místo na letošním mistrovství Evropy v Římě.

Lurdes Gloria Manuel běžela spolu s Marileidy Paulinovou z Dominikánské republiky, stříbrnou z Tokia a mistryní světa z Budapešti, která s vypuštěným závěrem dosáhla času 49,21. Česká čtvrtkařka doběhla poslední a byla pomalejší než v opravách. Za svým osobním rekordem, který si vytvořila při čtvrtém místě na mistrovství Evropy v Římě, zaostala o 90 setin. Mezi vyřazenými je překvapivě Jamajčanka Nickisha Pryceová, která se letos časem 48,57 zařadila na osmé místo všech dob.

Manuel už byla unavená. "Ta třetí čtvrtka byla náročná. Celkově už to bylo všechno náročné, strašně dlouhé. Tím, že jsme začínali už na Bahamách (v květnu), tak se to všechno táhlo. Už je cítit, že to bylo hodně čtvrtek," řekla mladá běžkyně, která na začátku května neúspěšně bojovala s ženskou štafetou o postup na OH. Ještě ji na konci srpna čeká juniorské MS v Peru.

Grant Holloway
zdroj: Reuters

Američané na Hrách dvakrát po sobě jen přihlíželi jamajskému triumfu, posledním jejich vítězem je světový rekordman Aries Merritt z roku 2012, ale letos běhají pod 13 sekund jen překážkáři USA. V Paříži plní roli favoritů, i když Freddie Crittenden postoupil do semifinále až z oprav a vyslechl si kritiku, že zneužil nový systém a rozběh vypustil.

Parchment stejně jako v rozběhu postoupil jen časem. Na mistrovství světa v Budapešti byl loni druhý, ale v 34 letech už přece jen ztrácí rychlost, i v jamajské kvalifikaci skončil až třetí. Překážkář, který už v roce 2012 v Londýně vybojoval bronz, si ale v semifinále vyrovnal letošní maximum a do finálové osmičky se vešel. Na rozdíl od italského mistra Evropy Lorenza Simonelliho, takže starý kontinent bude zastupovat jen Španěl Enrique Llopis, který byl v Římě druhý.

Semifinále dvoustovky absolvoval nejrychleji Letsile Tebogo z Botswany za 19,96. Bez problému postoupil i Američan Noah Lyles, trojnásobný mistr světa na této trati, který se po vítězství na stovce chystá potvrdit, že je opravdu nejlepším sprinterem současnosti a důstojným nástupcem Usaina Bolta.

V běhu na 400 m překážek experti očekávají, že se o zlato utká stejná trojice, která se před třemi lety v Tokiu kompletně vešla pod hranici světového rekordu. V semifinále své běhy také bez problémů vyhráli obhájce zlata a trojnásobný mistr světa Nor Karsten Warholm v nejlepším čase dne 47,67 i letos nejrychlejší Američan Rai Benjamin.

Brazilec Alison dos Santos však před cílem nepochopitelně zvolnil a k radosti publika se před něj na druhé postupové místo protlačil Francouz Clement Ducos. Ale mistr světa z roku 2022 se do finále nakonec vešel díky času.

V kvalifikaci trojskokanů předvedl nejdelší pokus 17,44 Portugalec Pedro Pichardo, který obhajuje zlato i pozici největší hvězdy této disciplíny současnosti. Jen v Budapešti na MS loni vyhrál Hugues Fabrice Zango z Burkiny Faso, když Pichardo pro zranění chyběl.

Letos jim vyrostl nový soupeř, třiadvacetiletý Španěl Jordan Díaz Fortun při triumfu na mistrovství Evropy v Římě dolétl na 18,18. Celá trojice neplýtvala silami a místo v pátečním finále si zajistila hned prvním pokusem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články