Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Krejčíková válí v singlu i deblu se Siniakovou, Macháč i Menšík končí

Poté, co Barbora Krejčíková porazila Elinu Svitolinovou a postoupila do čtvrtfinále, zdolala v deblu po boku Kateřiny Siniakové i dvojici sester Čchan. Tomáš Macháč vyzval Alexandera Zvereva, s nímž držel krok, ale nakonec podlehl a do osmifinále nepostoupil stejně jako Jakub Menšík. Toho zdolal Američan Tommy Paul. Macháč následně s Adamem Pavláskem nastoupil v čtyřhře, kde si po předchozím neúspěchu spravil chuť. Češi porazili chilskou dvojici Nicolás Jarry a Alejandro Tabilo.

Turnajová devítka Krejčíková porazila Svitolinovou i ve druhém vzájemném utkání a napodobila na pařížské antuce triumf z 3. kola Roland Garros 2021. Na olympijských hrách byla dosud nejlépe před třemi lety v Tokiu v osmifinále.

Nad Svitolinovou zvítězila i přes 58 nevynucených chyb. V boji o semifinále narazí na Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou, která vyřadila nasazenou pětku, Italku Jasmine Paoliniovou, po setech 7:5, 3:6, 7:5.

České tenistky mají zastoupení ve čtvrtfinále dvouhry na olympijských hrách počtvrté za sebou. Před Krejčíkovou se to povedlo v roce 2021 v Tokiu stříbrné medailistce Markétě Vondroušové, v letech 2012 a 2016 byla ve stejné fázi Petra Kvitová.

Po dvouhře uspěla Krejčíková i ve čtyřhře s Kateřinou Siniakovou. Po hodině a půl hry vykročily turnajové dvojky za obhajobou zlata z Tokia vítězstvím nad tchajwanskou dvojicí Čchan Chao-Ling, Čchan Jüng-žan 6:4, 6:0.

Utkat se s nimi měly už v sobotu, duel byl ale kvůli nepříznivému počasí odložen. V dalším kole narazí několikanásobné grandslamové šampionky na japonský pár Šuko Aojamaová, Ena Šibaharaová.

Krejčíková prohrávala v prvním setu 0:3, či 2:4 a 0:40, přesto se jí podařil obrat a sadu vyhrála ve zkrácené hře 7:5. Ve druhém setu Svitolinová zpřesnila hru a po dvou brejcích srovnala.

V rozhodující třetí sadě vedla Ukrajinka 2:0, Krejčíková ale vyrovnala. Za stavu 4:3 si česká tenistka vzala zdravotní pauzu na ošetření prstu na pravé noze. Pak soupeřku brejkla, ale duel nedoservírovala. Svitolinová však ani poté neudržela servis a Krejčíková zužitkovala hned první mečbol.

Macháč vzdoroval Zverevovi

Berounský rodák Macháč vstoupil do utkání proti Zverevovi dobře a v prvním gemu získal brejk. O výhodu ale ihned přišel a k dalšímu brejkbolu se už neprobojoval. V šesté hře prolomil Němec podání českého hráče ještě jednou a sadu doservíroval.

Zverevovi vyšel následně i úvod druhého setu, v němž se dostal do vedení 2:0. Při dalším Macháčově servisu za stavu 30:15 reklamoval aut, umpirovou rozhodčí ale nepřesvědčil a český reprezentant srovnal.

Rozhodující moment přišel v jedenáctém gemu, kdy Macháč nejprve přišel čistou hrou o servis a Zverev poté stejným způsobem zápas doservíroval, čímž mimo jiné oplatil soupeři pondělní vyřazení ze smíšené čtyřhry.

Tomáš Macháč a Adam Pavlásek
zdroj: REUTERS autor: Edgar Su

Vedle smíšené čtyřhry se Siniakovou pokračuje Macháč dál i v deblu s Pavláskem. Stejně jako v 1. kole proti britskému páru Neal Skupski, Joe Salisbury otočili také duel s Jarrym a Tabilem. Po ztrátě prvního setu zvrátili ve druhé sadě vývoj zkrácené hry z 2:5 na 8:6 a v super tie-breaku triumfovali 10:4. V boji o semifinále vyzvou turnajové dvojky Kevina Krawietze a Tima Pütze z Německa.

Menšík doplatil na spoustu nevynucených chyb

Olympijský debutant Menšík vzdoroval favorizovanému Paulovi jen na začátku prvního setu. Od stavu 3:3 prohrál zbývajících devět z deseti her a utkání ztratil za hodinu a 11 minut. Doplatil mimo jiné i na šestadvacet nevynucených chyb.

Výsledky tenisu na olympijských hrách v Paříži:

Muži:
Dvouhra – 2. kolo: Zverev (3-Něm.) – Macháč (ČR) 6:3, 7:5, Fritz (7-USA) – Draper (Brit.) 6:7 (3:7), 6:3, 6:2, Musetti (11-It.) – Navone (Arg.) 7:6 (7:2), 6:3, Auger-Aliassime (13-Kan.) – Marterer (Něm.) 6:0, 6:1, Moutet (Fr.) – Struff (Něm.) bez boje, Popyrin (Austr.) – Wawrinka (Švýc.) 6:4, 7:5, Paul (9-USA) – Menšík (ČR) 6:3, 6:1.

Ženy:
Dvouhra – 3. kolo: Vekičová (13-Chorv.) – Gauffová (2-USA) 7:6 (9:7), 6:2, Kerberová (Něm.) – Fernandezová (16-Kan.) 6:4, 6:3, Collinsová (8-USA) – Osoriová (Kol.) 6:0, 4:6, 6:3, Čeng Čchin-wen (6-Čína) – Navarrová (11-USA) 6:7 (7:9), 7:6 (7:4), 6:1, Krejčíková (9-ČR) – Svitolinová (Ukr.) 7:6 (7:5), 2:6, 6:4, Schmiedlová (SR) – Paoliniová (4-It.) 7:5, 3:6, 7:5, Šwiateková (1-Pol.) – Wang Si-jü (Čína) 6:3, 6:4.

Čtyřhra – 1. kolo: Krejčíková, Siniaková (2-ČR) – Čchan Chao-Ling, Čchan Jüng-žan (Tchaj-wan) 6:4, 6:0.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články