Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Pidcock je podruhé olympijským šampionem. Závod v cross country se rozhodl až v posledním kole

Britský cyklista Tom Pidcock obhájil na francouzské trati svůj triumf z Tokia a podruhé se stal šampionem v olympijském cross country. Pidcock v závěru posledního okruhu dokázal porazit domácího Victora Koretzkyho. Rozhodl jeho ostrý manévr, po kterém Francouz musel téměř zastavit. Bronz získal Jihoafričan Alan Hatherly. Ondřej Cink byl v cíli pětadvacátý. 

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Dramatický závěr mužského závodu v cross country
Dostupnost videa skončí: 01.08.2024 15:30

Všestranný Pidcock navázal na vítěznou premiéru pod pěti kruhy z roku 2021 i přes defekt, který mu výrazně zkomplikoval roli velkého favorita. Souboj s Koretzkym rozhodl až krátce před koncem posledního osmého okruhu po tvrdém souboji. Domácí závodník nakonec dojel do cíle devět sekund za Britem, ale jen dvě sekundy před Hatherlym.

"Bylo mi jasné, že to dnes nebude jednoduché. V závěru to s Victorem bylo opravdu hodně rychlé. Podporovali ho skvěle diváci, vůbec jsem ho nemohl setřást," uvedl Pidcock. "Věděl jsem, že je přede mnou ještě takřka pět okruhů, tedy nějakých 50 minut závodu. Takže mi bylo jasné, že je možné ještě všechno," dodal.

Čtvrté místo obsadil Ital Luca Braidot a pátý byl obhájce stříbra Švýcar Mathias Flückiger. Fenomenální Švýcar Nino Schurter, jenž má kompletní sadu olympijských medailí včetně zlata z Ria de Janiero 2016, obsadil devátou příčku.

Třiatřicetiletý Cink se při čtvrté olympijské účasti držel v úvodu za první desítkou, v náročném závodě ve velkém horku se však postupně propadal. Nakonec bronzový medailista z mistrovství světa v roce 2015 za top ten zaostal o tři minuty a 39 sekund. Zbrzdily ho také dva defekty. Cinkovým olympijským maximem jsou 14. místa z Londýna 2012 a Ria. V Tokiu měl závod rozjetý na medaili, ale kvůli defektu ho nedokončil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články