Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Louda má v Paříži první výhru. Švábíková nezvládla koncovku, Mendrek s Králem se rozloučili

V olympijském turnaji badmintonistů se podruhé představil Jan Louda, který po úvodní porážce zdolal Uriela Canjuru ze Salvadoru 21:12, 21:10. První zápas pod pěti kruhy nezvládla Tereza Švábíková, která podlehla v úvodním duelu Ukrajince Polině Buhrovové ve třech setech. Adam Mendrek a Ondřej Král uzavřeli olympijské vystoupení třetí porážkou. Domácímu páru Christo Popov, Toma Junior Popov podlehli 0:2.

Česká jednička Louda zvládl duel proti tréninkovému parťákovi z Plzně jednoznačně. V prvním setu utekl do vedení 10:2 a zvítězil rozdílem devíti bodů. Ve druhé sadě se Canjura držel déle. Od stavu 12:10 ale získal Louda zbývajících devět výměn po sobě a slavil premiérovou výhru pod pěti kruhy. Pogratuloval mu k ní na kurtu také Mendrek.

Louda se po triumfu posunul na průběžné druhé místo ve skupině M. Drží teoretickou šanci na postup, na vedoucí pozici je ale zatím jeho nedělní přemožitel Loh Kean Yew ze Singapuru, který se utká s Canjurou ve středu.

Čtyřiadvacetiletá Švábíková nedokázala v Porte de La Chapelle Areně navázat na dvousetové vítězství nad Buhrovovou z dubnového mistrovství Evropy. Zároveň v duelu mezi hráčkami na hraně sedmé desítky světového žebříčku nepotvrdila sedminásobná mistryně republiky roli mírné favoritky.

V dlouhém více než hodinu trvajícím utkání se přitom Švábíkové vydařil vstup do rozhodující třetí sady. Vedla od úvodního míčku a vypracovala si náskok až 8:4. Buhrovová, jež v nedělním utkání podlehla ve dvou setech Tunjungové, ale pěti body za sebou vývoj otočila a vypracovala si náskok, který už nepustila.

"Dlouhé čekání na první zápas mi na klidu nepřidalo. Navíc hrát před zaplněnou osmitisícovou halou, když se všichni dívají jen na vás, je jako v tenisu, kdybyste svůj první zápas hrál hned na centrkurtu ve Wimbledonu," přiznala nervozitu Švábíková.

"Polina i díky tomu, že již byla rozehraná a měla první zápas za sebou, se s tím evidentně srovnala od začátku lépe. Nakonec rozhodly maličkosti. Musím vše, co jsem právě prožila, teprve zpracovat v hlavě a věřím, že negativní prožitky zmizí a zůstanou jen ty pozitivní. Mám olympijský start za sebou a prožila jsem něco, na co budu vzpomínat celý život. Bylo mi fyzicky zle, ale bojovala jsem za celý český badminton. Chyběly centimetry k vítězství," dodala.

Ve středu se česká debutantka střetne o naději na postup ze tříčlenné skupiny G s favorizovanou Gregorií Tunjungovou z Indonésie. Louda bude čekat, jak dopadne situace ve skupině, ale naděje, že z ní projde dál, je mizivá.

Adam Mendrek a Ondřej Král prohráli v deblovém turnaji i třetí zápas v základní skupině. Už bez šance na postup uzavřeli své olympijské vystoupení duelem s francouzským sourozeneckým párem Christo Popov, Toma Junior Popov, kterému podlehli 18:21, 19:21.

Zdroj
ČTK, ČT sport, Český badmintonový svaz [ČBaS]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články