Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Panorama

Přívratský si pochvaluje moderní olympijskou střelnici. Zároveň ale naznačil její největší úskalí

Kanoistika, atletika a sportovní střelba. To jsou od Atlanty tři nejúspěšnější olympijské sporty pro samostatnou Českou republiku. Letos tvoří i tři největší části české výpravy, střelci však velká očekávání prozatím krotí. Puškař Jiří Přívratský varuje před větrnou střelnicí, rychlopalník Martin Podhráský lituje, že si střelci tentokráte neužijí atmosféru olympijské vesnice.

Olympijská střelnice v Chateauroux
zdroj: Reuters autor: Stephane Mahe

V Paříži budou v českých barvách střílet čtyři puškaři, včetně lídra světového žebříčku v třípolohové malorážce Jiřího Přívratského. Před třemi lety v Tokiu neprošel kvalifikací, ale za poslední dvě sezony vyhrál devět závodů světového poháru.

"Je to pro mě pořád nová zkušenost. Dá se to označit za vrchol, ale byl jen jeden. Ostatní závody jsou dobrá průprava, ale pořád se to nedá srovnávat s olympiádou. Proto tam jedu se stejným cílem, tedy odvést dobrou práci, se kterou bych byl spokojený," zdůraznil olympijskou výjimečnost Přívratský.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čeští sportovní střelci se připravují na olympiádu v Paříži

"Větší tlak tam určitě bude, ale to si myslím, že každý s tím tak nějak počítá. Snažím se pracovat, abych ten větší tlak zvládl," uvedl Přívratský, který na minulých Hrách obsadil 14. a 16. místo.

Tentokráte budou střelci izolováni od ostatních olympioniků, protože vše podstatné se udá v Národním střeleckém centru v Chateauroux, daleko od Paříže. Přívratský si mohl už dvakrát tento areál vyzkoušet a pochvaluje si ho.

"Mám radost, že máme takovou novou velkou střelnici v Evropě. Protože dnes je trend, že se takové staví mimo Evropu – v Asii, Jižní Americe. Postupně to tady trošku umírá," povzdechl si.

Největším úskalím je podle něj právě "modernost" a cíl nechat pracovat vítr. "Už se nedávají bariéry co pět deset stavů, jako to máme třeba v Plzni. Může to být velice složité. Zažil jsem to na jednom z těch kempů, které jsem tam absolvoval," naznačil Přívratský.

Podhráský cítí formu

Naopak pistolář Martin Podhráský ještě zkušenost s olympijskou střelnicí nemá. "Trochu mě mrzí, že to nebude taková atmosféra jako na předchozích olympiádách, kde jsme měli možnost užít si to, co nabízí vesnice, ale i tak se těším moc," poznamenal.

Střelec z rychlopalné pistole Podhráský letos v Riu vyhrál mezinárodní olympijskou kvalifikaci. Pod pět kruhů se vrací po 12 letech.

"Letos je skvělá forma, cítím se dobře. Každý z nás má cíl finále. V tom finále začíná od nuly. Tam už se pak může stát cokoli," nastínil nevyzpytatelnost disciplíny trojnásobný olympionik.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články