Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

Mimo dění i zahájení. Třeba nám to nakonec pomůže, věří Přívratský

Stranou od centra olympijského dění se na svoji úvodní ránu chystají v Chateauroux čeští střelci Veronika Blažíčková a Jiří Přívratský. Ranní brzký start ve smíšené soutěži ve vzduchové pušce stojí oba reprezentanty slavnostní zahájení, čehož trošku litují. Na druhou stranu vidí pozitiva v tom, že by na ně nemusela tolik dopadnout tíha Her.

Jiří Přívratský
zdroj: issf-sports.org

"Na jednu stranu si říkám, že by to asi bylo zajímavé zažít a byl by to zážitek, který bychom si pamatovali do konce života. Ale na druhou stranu si myslím, že při tom zahájení dolehne ta atmosféra, že jsme tady. Tohle nás mine a budeme se moct normálně připravit jako na každých závodech a nebude to moc jiné. To je plus," řekla Blažíčková.

Atmosféra olympijských her tak na střelce tolik nedýchá. "Možná malinko, ale samozřejmě to není takové jako v tom centru dění. Je to bohužel úděl toho, že jsme trošku odšoupnutí. Je otázka, jestli nám to třeba spíš nakonec nepomůže, že to na nás tolik nedolehne. To se teprve uvidí," prohlásil Přívratský.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Čeští sportovní střelci se připravují na olympiádu v Paříži

Střelnici v Chateauroux znali. "Líbí se mi. Měli jsme možnost si ji vyzkoušet už v předchozích letech a k žádným velkým změnám nedošlo, takže jsme věděli, do čeho jdeme. Je nová. Mám radost, že máme takovou střelnici u nás v Evropě. Protože trend je spíš takový, že velké a pěkné areály se staví spíše na ostatních kontinentech," podotkl Přívratský.

"Myslím si, že to tady připravili hezky, a snad i ta organizace bude v pořádku," doplnila Blažíčková.

Hry odstartují mixem

Začnou mixem, v dalších dnech je čekají individuální soutěže. "Já mám mix ráda, ale samozřejmě je to trošku jiný závod v tom, že střílím s někým jiným. Myslím si, že ta psychika a tlak je trochu větší, takže s tím se člověk musí nějak naučit pracovat. Ale za mě je to super, že někdy taky na to nejsem sama a jsme tam dva," uvedla Blažíčková, které dává Přívratský vysoké cíle.

"Nevím, jestli je to úplně publikovatelné. Verča to nemá moc ráda. Nedržím se při zemi, co se jejích cílů týká," podotkl.

"On na té čáře je ve výsledku každý sám za sebe. Samozřejmě máme spolu domluvené nějaké postupy, co má ten druhý rád, a co mu naopak vadí. Když dostřílí, jestli tam má počkat, nebo odejít, dát monitor, nedat monitor. Zároveň jsme tak nějak zvyklí na tempo toho druhého. Ale není to, že by někdo nějak velel. To si z toho spíš děláme trošku legraci," doplnil.

"Jak už jsme spolu pár mixů stříleli, tak člověk má nakoukané ty rituály a jak druhý střílí a pozná, kdy se něco děje. Jirka je pověstný tím, že hodně šteluje při závodě. Ale když šteluje míň, tak vím, že je to dobré, když hodně, tak vím, že to je na prd," dodala Blažíčková.

Blažíčkovou čeká premiéra pod pěti kruhy a s nervozitou to má střídavě. "Záleží na dni, někdy se probudíte a máte závodní hlavu v pohodě. Řešila jsem i se svou psycholožkou, kdy nastává horší den. Ještě jsem na to úplně nepřišla, ale snažím se dýchat, uklidnit se v hlavě. Jsou na to i různá cvičení. Když se probudím, vím, jaké to bude, a snažím se to zlepšit, ne vždy se to povede," podotkla.

Přívratský je pod pěti kruhy podruhé a očekávání si nepřipouští. "Nechci, ať to vyzní špatně, ale mě nezajímá, co si myslí veřejnost, protože to je hromada laiků, kteří tomu sportu zase tolik nerozumí. My, co tomu rozumíme, víme, jak malé detaily rozhodují o daném dni. Nejen výsledkově, všichni jsou srovnatelní. Jestli má někdo nějaké očekávání, je to pěkné, ale nějak to se mnou nehýbe. Co mi pomohlo, je uvědomit si jistotu v nejistotě, smířit se, že nikdy nebudu vědět, jak to dopadne," dodal.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články