Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Jurka postoupil z předkola, čeští kordisté ale dohráli ve druhém kole

Česká reprezentace měla v hlavní soutěži kordistů hned trojí zastoupení, na víc než druhé kolo to ale nestačilo. Jakub Jurka nejdříve porazil v prvním kole Egypťana Mahmúda Muhsina 15:8 a doplnil Jiřího Berana a Martina Rubeše, kteří měli volný los. Všichni tři však následně své zápasy prohráli.

Šermířská disciplína kord
zdroj: Reuters autor: Maye-E Wong

Beran nestačil na domácího Romaina Cannoneho, dvaačtyřicetiletý český reprezentant prohrál duel s předloňským mistrem světa 8:15.

Rubeš se musel sklonit před italským vicemistrem světa Davidem di Verolim po výsledku 10:14 a Jurka podlehl Gergelymu Siklósimu z Maďarska 5:15.

Nejstarší člen české olympijské výpravy Beran se v Paříži loučí s kariérou a jeho posledním startem pod pěti kruhy bude turnaj družstev.

V individuální soutěži ani při druhém olympijském startu nedosáhl na vítězství, tentokrát měl ale extrémně těžký los.

S Cannonem od počátku jen dotahoval skóre, první i druhá tříminutovka skončila poměrem 7:4 pro světovou pětku a v úvodu poslední části papírový favorit zápas ukončil.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rubeš: Tady jsou jen ti nejlepší šermíři. Kordisté si na těžký los nestěžovali
Dostupnost videa skončí: 01.08.2024 00:14

Pětadvacetiletý Jurka za postupem z prvního kola vykročil ve druhé tříminutovce, kterou ovládl 7:3 a ujal se vedení 13:7. V posledním dějství náskok bez problémů udržel.

"Víceméně jsme s tím počítali, že takto bude hra probíhat. Známe se, nebudu lhát, že to je velké překvapení. On je sám také dobrý a měli jsme spolu pár zápasů. Ale většinou to právě dopadlo dobře pro mě," uvedl Jurka.

"Zápas se vyvíjel přesně tak, jak jsme potřebovali. Dostali jsme ho lehce do vedení, já jsem si ho jakoby přečetl. Dejme tomu, že to byla naše strategie. A potom už jen narušovat jeho útok a popřípadě mu tam frknout nějaký zásah, který nečekal," hodnotil. "Nakonec jsem to rozhodl docela jednoznačně," těšilo Jurku.

Jurka začal dobře i proti Siklósimu, nad aktuální světovou jedničkou vedl 1:0 a 2:1, ale pak dominoval mistr světa z roku 2019. V druhé části utekl Jurkovi ze stavu 3:2 do vedení 11:4 a pak dovršil vítězství 15:5.

Olympijský debutant Rubeš prohrál s di Verolim první pasáž 0:4, ale vrátil se do zápasu a na začátku poslední části snížil na 5:6.

Pak ale sedmadvacetiletý reprezentant inkasoval šest zásahů za sebou a v rozhodnutém duelu už jen v závěrečných osmi sekundách čtyřmi body snížil na konečných 10:14.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články