Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Zachová se po vyrovnaném boji zlobila na rozhodčí: Radši se k tomu nebudu vyjadřovat

Olympijský sen si judistka Renata Zachová splnila, ale z pařížského tatami neodcházela s úsměvem. Hned v 1. kole turnaje ve váze do 63 kilogramů prohrála po vyrovnaném boji s Maďarkou Szofi Özbasovou na wazari. Litovala především verdiktu deset sekund před koncem, kdy se české reprezentantce podařilo soupeřku hodit, jenže rozhodčí už nechtěl věc přezkoumávat, a navíc kvůli protestům vyloučil i trenéra Jiřího Štěpána.

Renata Zachová (vlevo) v olympijském zápasu
zdroj: Reuters autor: Kim Kyung-Hoon

"Jsem ráda, že jsem tady mohla startovat, bylo to moc hezké, splnila jsem si ten sen jít tu po těch schodech. Myslím, že jsem tu předvedla pěkný zápas," řekla Zachová bezprostředně po zápase a slzy měla na krajíčku.

Do souboje s Özbasovovou vstoupila opatrně a brzy obdržela trest za pasivitu. Při pokusu o útok minutu před koncem ji navíc soupeřka povalila na zem a získala wazari technikou O uči gari.

"To, jak mě hodila, bylo ze zteče, kdy jsem dělala zalamovák a ona se na mně otočila. Neměla jsem tam úplně nejlepší pozici, přebrala to," popsala Zachová.

Česká reprezentantka poté dostala ještě jeden trest, žlutou kartu následně měla i Özbasová. "Ze začátku jsem čekala a ona dělala svoje chvaty nechvaty a jsou přesně na ty tresty. Dva jsem dostala, s tím druhým nesouhlasím. Myslím, že co ona udělala, byla falsa taky. Asi bych to dál nekomentovala," povzdychla si.

A pak přišla další klíčová chvíle.

"Deset sekund do konce jsem myslela, že jsem hodila. Nevím, jestli to bylo wazari, protože rameno měla asi na mně, ale nohama padla do mostu. Rozhodčí se tím ani nezaobíral, i když to bylo od něj a nemohl to stoprocentně vidět," litovala Zachová.

Trenér Štěpán se snažil protestovat, ale sudí byl nekompromisní a vyloučil ho. "Snažil se prosadit, že to něco bylo nebo ať se na to aspoň podívají, vyhodil ho, což absolutně nechápu. Přitom včera rozhodčí dělali daleko větší bordel a nebyli vyloučeni," popisovala Zachová.

"Tenhle rozhodčí není úplně… Radši se k tomu nebudu vyjadřovat," hlesla.

Proti bronzové medailistce z loňského světového šampionátu neuspěla Češka pošesté z osmi vzájemných zápasů.

"Nejde moc hodit, dneska jsem jí hodila, i když to možná nebylo skóre. Ale aspoň vím, že se hodit dá, a vím další směr," brala si ze zápasu něco pozitivního.

Čtyřiadvacetiletá Zachová byla první českou judistkou pod pěti kruhy po dvaceti letech. Naposledy reprezentovala v Aténách 2004 Andrea Pažoutová.

Z českých judistů se v Paříži ještě představí David Klammert a dvojnásobný olympijský šampion Lukáš Krpálek. Klammert zabojuje v kategorii do 90 kg ve středu, Krpálek bude obhajovat zlato z Tokia v nejtěžší váze v pátek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články