Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hořkost ve Versailles. Kůň se potřeboval jen nadechnout, litoval Příhoda po stopce od jury

Po deštivých dnech se obloha rozjasnila. Slunce probleskovalo zelenými alejemi versailleského parku, zdánlivý klid a zároveň skutečné olympijské napětí důležitého klání. Jezdecká všestrannost pokračovala náročnou terénní zkouškou. Na startu dva Češi: Miroslav Trunda a Miloslav Příhoda. Jen první z nich dorazil do cíle. Druhý neskrýval v cíli zklamání až roztrpčení.

Cross country v parku ve Versailles
zdroj: ČTK/AP autor: Mosa\'ab Elshamy

Kulisy nádherné. Zámek Ludvíka XIV. shlížel na grandiózní představení na lukách i v lesíku. V sázce olympijská zlatá medaile v jezdecké všestrannosti, druhé dějství.

Před dvojicemi více než pět kilometrů, krásné, leč těžké překážky, místy hlubší půda po vydatných deštích. Kolem tisíce nadšených diváků.

S číslem 47 se do boje vydal Miloslav Příhoda. Odhodlaný vylepšit pozici po drezuře. Kůn Ferreolus Lat sršel energií. Jenže přišla osudná překážka číslo 21.

"Špatně jsem vyhodnotil už skok předtím, kde jsem se rozhodl, že docválám vzdálenost ke skoku. Akorát půda je tam mezi stromy hodně hluboká a kůň mi trochu ztratil kmih a neodrazil se tak dobře, jak jsem myslel, že se odrazí. Trochu se musel natáhnout a padnout zadníma nohama na překážku," popisoval detailně Příhoda.

"Chtěl jsem ho nechat trochu vydechnout, ale zareagoval jsem trošku pozdě. Už neměl kmih k tomu, aby udělal dobrý skok přes ten kolmák," přiblížil moment, kdy vše rozhodl.

"Nechal jsem ho vydechnout, nacválal jsem znova, přeskákal jsem to a pak přišlo rozhodnutí, že kůň vypadá unaveně a jury mě zastavila," podotkl viditelně skleslý Příhoda.

Příhoda o svém koni Ferreolus Lat:

"Není to žádný silák, ale je to srdcař a bojovník a chce jít za každou cenu na druhou stranu."

Sám rozhodně neměl v úmyslu končit. "Já toho koně znám, on má čtrnáct let, já ho mám deset let ve stáji. On má dvakrát operované dýchání, ale je schopný překonávat tyhle velké soutěže."

"Dobrý, udělal jsem jezdeckou chybou a hned jsem na to navázal druhou chybou, takže to mohlo vypadat nebezpečně, ale já toho koně znám," opakoval.

"Kdyby ten kůň neměl sílu, tak bych určitě nepokračoval. Potřeboval se jen nadechnout a zotavit se. Chyběla mi jedna louka do cíle. Když jsem s ním šel zpátky, poklusával, byl plný energie," dodal Příhoda s tím, že v cílové zóně ho po deseti minutách pustili s tím, že je zcela v pořádku.

Český reprezentant jen těžko hledal další slova. "Jsem z toho smutný, mrzí mě to. Protože si nemyslím, že si ten kůň zasloužil, aby takhle působení ve Francii ukončil."

Jen kroutil hlavou nad přísným rozhodnutím rozhodčích. "Mrzí mě, že to mají tak zvláštně ošetřený, že mě tam zastaví mezi lidmi. Kůň běží čtyři kilometry a oni mě tam nechají deset minut stát. Ve finále nikdo nic nevím, všichni krčí rameny. A pak čekám na jízdní policii, aby mě odvedla tím špalírem tisíce lidí. Je to nebezpečné i pro lidi," uzavřel.

Jung útočí na čtvrtý vavřín

Druhému českému reprezentantovi Miroslavu Trundovi s koněm Shutterflyke patří zatím 56. místo, poslední z těch, co pokračují. Na kontě má 125 trestných bodů.

Schyluje se k mimořádnému počinu. Do čela se posunul Michael Jung, který usiluje o čtvrtou zlatou olympijskou medaili. Německý reprezentant se 17,80 trestného bodu sesadil z prvního místa Lauru Collettovou z Velké Británie (18,30), třetí je Australan Christopher Burton (22).

Soutěž ve všestrannosti vyvrcholí pondělním parkurem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články