Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Gracík do semifinále na kraulařské stovce neprošel, Seemanová po odhlášení Mac Neilové ano

Barbora Seemanová si nakonec v Paříži přece jen zaplave v semifinále kraulařské stovky. Po pondělním šestém místě na dvojnásobné trati skončila v rozplavbách poloviční distance na sedmnácté, tedy první nepostupové příčce. Kanaďanka Margaret Mac Neilová se ovšem odhlásila, což posunulo českou rekordmanku mezi šestnáct nejlepších. Daleko za postupem do semifinále Her naopak zůstal v rozplavbách na totožné trati Daniel Gracík. Český reprezentant obsadil 39. místo.

Seemanová získala na kraulařské stovce zlato na červnovém mistrovství Evropy v Bělehradě a finálový triumf tam navíc ozdobila vylepšením českého rekordu na 53,50 sekundy.

Za tím ale v Paříži zaostala o 1,16 sekundy – k postupu do večerního bloku jí chybělo pět desetin. Šestnáctá Mac Neilová se ale ze semifinále odhlásila, přičemž důvod pořadatelé neuvedli, a její místo zaujala česká plavkyně jakožto první náhradnice. "Vůbec jsem se nemohla dostat do tempa. Hodně jsem se koukala vpravo vlevo, nejela jsem si svůj závod," řekla Seemanová pro ČT sport před rozhodnutím Mac Neilové.

Rozplavby ovládla Švédka Sarah Sjöströmová, čtrnáctinásobná mistryně světa se jako jediná dostala pod 53 vteřin. 

Čtyřiadvacetiletá Seemanová nastoupí v 21:33 v úvodním semifinále v krajní osmé dráze. Jejím posledním vystoupením na olympijských hrách ve francouzské metropoli pak bude páteční polohový závod na 200 metrů.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Rozplavba Seemanové na trati 100 metrů volným způsobem
Dostupnost videa skončí: 02.08.2024 13:29

Devatenáctiletý Gracík dohmátl v čase 49,65 sekundy. Jeho rekordní výkon z květnového mítinku v Londýně má hodnotu 48,93. Na poslední postupové místo ale bylo v pařížské La Défense Areně nutné uplavat dva bazény za 48,41. Nejrychlejší Jack Alexy, člen zlaté štafety USA na 4x100 metrů, to zvládl za 47,57 sekundy.

Jeho český konkurent spokojený nebyl. "Hlavně proto, že jsem byl hodně daleko za svým nejlepším osobním časem. Je to hlavně z toho důvodu, že jsem hned po příjezdu onemocněl, takže jsem z toho naprosto vypadl. Pořádně jsem byl plavat včera. Nechci se na to vymlouvat, ale je to určitě znát," hodnotil Gracík, který úvod Her strávil na izolaci s nateklými mandlemi, uzlinami na krku, bolestí hlavy a lehkou teplotou.

Ke vstupence mezi šestnáct nejlepších mu scházela sekunda a 24 setin, musel by výrazně vylepšit vlastní český rekord.

Gracík v minulosti vozil medaile z juniorských šampionátů, letos se na seniorském mistrovství Evropy v Bělehradě blýskl bronzem na 50 metrů motýlek. Ve francouzské metropoli bude jeho hlavní disciplínou motýlkářská stovka, která je na programu v pátek.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články