Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Speedway GP 2024

Breakdance hledá své místo na olympijském slunci. Ami s Nickou rozehrály parádní dialog

Aréna na Place de la Concorde, kde ještě před pár dny bouřili fanoušci při basketbalu 3x3, se pohupovala v rytmu breakdance. Historicky první vítězkou pod pěti kruhy v tomto tanečním sportu se stala Japonka Ami.

Finálový souboj mezi Nickou a Ami
zdroj: ČTK/AP autor: Frank Franklin

Velká premiéra se vydařila. První taneční odvětví se objevilo na olympijském jevišti. Skupinové souboje si nenechal ujít Snoop Dogg, finále sledoval sám prezident Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach.

Souboje tváří v tvář strhávaly publikum i přihlížející jinak spíše uměřenější novináře. B-girls se utkávaly v soubojích jedna proti jedné na kruhovém pódiu připomínajícím gramofonovou desku. V rámci jednoho souboje play-off měla každá ze soutěžících tři výstupy.

Trochu tanec, trochu boje – ale jen gesty, posunky. Reakce jsou pohotové, někdy kontroverzní.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Záznam finále breakdance žen
Dostupnost videa skončí: 17.08.2024 01:15

Afghánská účastnice Manizha Talašová reprezentující tým uprchlíků nastoupila v kostýmu s bleděmodrým pláštíkem, na němž byl nápis "Free Afghan Women" (Osvoboďte afghánské ženy). World DanceSport, která nový olympijský sport řídí, to vyhodnotila jako zakázanou prezentaci politického hesla a Talašovou diskvalifikovala.

Vzruch k tomu patří. Nebyla nouze o překvapení. Do čtvrtfinále nepostoupila ani jedna z favorizovaných Američanek Logistx a Sunny. Bez svých zástupkyň v medailových bojích tak zůstala země, kde breakdance, jenž je součástí kultury hip hopu, na začátku 70. let minulého století vznikl.

Ve finále proti sobě stály precizní Ami a litevská hvězda Nicka. Litevka má zlato z mistrovství Evropy, je světovou šampionkou a ukazovala své velmi originální triky. Ami nechybovala a překypovala energií až do samotného závěru.

Výrok rozhodčích byl v každém kole velmi těsný, nakonec se prvotní nadšení mnoha litevských fanoušků v publiku přelilo do červené a bílé. Japonští příznivci byli ve varu.

"Jsem ráda, že breakdance si získá více pozornosti, ale tenhle sport není jen o vítězstvích. Náhodou jsem dnes vyhrála, ale každý ukázal, co v něm je. Jindy zase můžou věci dopadnout úplně jinak," brala Ami s nadhledem své vítězství.

B-boys o medaile soutěží v sobotu. Jestli premiéra breakdance nebo bereakingu nebude zároveň derniérou pod pěti kruhy, se teprve ukáže. Zatím v programu pro Hry v Los Angeles tento povznášející sport není.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články